Ázsia gyorsabban növekszik, mint Európa. A fejlődő piacok pedig érdekesebbek a befektetők számára, mint az unalmas, kiszámítható részek.

(Lisa Brewster / Flickr CC-BY)
(fotó: Lisa Brewster / Flickr CC-BY)

34 milliárd dollárnyi befektetést húztak be a fintechek a CB Insights éves jelentése szerint. Ehhez 1912 különböző üzletre volt szükség. Mindkét szám apró csökkenést mutat. 2018-ban még 2049 befektetési aktusból lett 40,8 milliárd dollár.

A statisztikai érdekességeknek nincs vége ennyivel. Van pár további figyelemre méltó részlet. Például, hogy a korai fázisú befektetések csökkentek. A magvető és az első körös befektetések az elmúlt öt évben a 2019-es évben voltak a legalacsonyabb szinten.

PSD2 ide, induló azonnali utalási rendszerek oda, a fiatal startupokra nincs pénz. Csak remélni tudjuk, hogy ez változni fog idén. Lenne helye B2C startupoknak még a piacon.

Hasonló érdekesség, hogy nem Európa vagy az Egyesült Államok a legpezsgőbb piac. A befektetési pénzek a fejlődő piacokra ömlöttek: Dél-Amerikába, Afrikába, Ausztráliába, Délkelet-Ázsiába.

Ázsia amúgy is beelőzte Európát minden tekintetben. A harmadik negyedévben az európai startupok 1,6 milliárd dollárnyi befektetést vontak be. Ázsiában ugyanebben az intervallumban 1,8 milliárd dollárt vontak be. Ráadásul másfélszer annyi üzletet kötöttek a befektetők. A negyedik negyedévben pedig még jobban elhúzott Ázsia.

Huszonnégy új unikornis született 2019-ben. Ezek egy része olyan cég, amelyekről már sokszor hallottunk. (Például a Ripple.) De vannak viszonylag új belépők is. Az insurtech sokat erősödött, és ez várhatóan idén is folytatódik. Emellett a KKV-szektort kiszolgáló startupok is kezdenek feltűnni.

A CB Insights jelentését el lehet érni az interneten. Mindenképp ajánljuk az egész áttekintését. (Emailt kérnek a letöltésért.)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?