Nyomoz, átver és feljelent – a punk fintech startup legújabb szolgáltatása próbál egy kis pénzt szerezni az embereknek a telemarketingesek kárára.

Rog01 / Flickr CC-BY-SA
(fotó: Rog01 / Flickr CC-BY-SA)

A punk közismerten nem halt meg. A startupok például szeretik azt mondani magukra, hogy punk attitűddel rendelkeznek. A DoNotPay robotjogász csapata azonban azon kevesek közül való, akik előtt tényleg tisztelegnének még az igazi punkok is. (Aztán lelejmolnák őket cigire.)

A csapat számos apró appot fejlesztett már. A HIV-fertőzöttség állapotát a blockchainen tároló oldaltól kezdve a repülők késésekor a fájdalomdíjat automatán megigénylő appig. Most azonban az eddigi legkomplexebb alkalmazásukat hozták létre, amely az Egyesült Államokban nagyon elszaporodott telefonos robotreklámok ellen lép fel.

A Robo Revenge névre hallgató szolgáltatás a következőket végzi el minden hívás esetén. Egyrészt felteszi a telefonszámunkat a központi ne hívj listára. A listán szereplő számokat tilos automata reklámhívással zaklatni az Egyesült Államokban. Ezután, ha mégis jön egy hívás, akkor az app generál egy virtuális bankkártyaszámot, megadja a hívónak, hogy megtudja a hívó adatait, végül pedig generál egy beadványt, amivel a szám gazdája pert indíthat a kéretlen reklámhívó ellen.

És hogy miért pereskedne bárki ilyen potom ügyben? Mert a ne hívj listán szereplők hívásonként akár háromezer dollár kártérítésre is jogosultak lehetnek. Ez olyan összeg, amiért már megéri lehajolni.

Joshua Browder, a DoNotPay alapítója szerint az app egy másik irányba is hat. Pénzügyi ösztönző lesz, ha elterjed, hogy a hirdetők letegyenek az automatikus telemarketingről.

A nagy cégek, mint az AT&T vagy az Apple képtelenek voltak megvédeni az embereket. A probléma csak akkor tűnik el, amikor a robothívások veszteséget okoznak minden egyes alkalommal.

Browder optimistább talán a kelleténél. A módszere csak az amerikai forrásból származó hívások ellen működik. Ezt az alapító is tudja, de egyelőre beérné azzal, hogy az amerikai cégek felhagyjanak a gyakorlattal.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?