A RateMyFounder több mint négyezer amerikai startupot vizsgált meg. Az eredmény nem meglepő, de legalább szomorú.

A RateMyFounder több mint négyezer amerikai startupot vizsgált meg. Az eredmény nem meglepő, de legalább szomorú.

Startup: fehér fickók pénzt kérnek Kép: Pixabay

Lőjük le az elején a poént: a tipikus sikeres startupot két fehér férfi alapította, akik egy amerikai egyetemen végeztek és a Szilícium-völgyben gründolják a cégüket. Ha a tipikus befektető jellemzőit keressük, ott is ugyanezt fogjuk találni.

2017-ben 8,24 milliárd dollár ömlött be az amerikai startup piacra, de még így sem változott jelentősen az arány. Az adat a magvető befektetésektől akár a negyedik befektetési körig is követi a cégeket, szóval az sem torzítja az adatbázist, hogy a fiatalabb startupok kimaradtak volna a szórásból. A felmérésben 4475 startup és 9875 társ-alapító adatai szerepelnek.

Az alapítók kilenc százaléka nő, 17 százaléka ázsiai származású amerikai, 2,4 százaléka közel-keleti és majdnem két százaléka latin. A feketék mindösszesen a startup alapítók egy százalékát teszik ki.

A Szilícium-völgy ad helyet a startupok 46 százalékának. További húsz százalék található az Egyesült Államok más területeink. Európa nem éri el a négy százalékot, Ázsia valamivel hét százalék alatt részesedik, Kanada a maga 1,3 százalékával pedig jobban jár, mint Dél-Amerika, Ausztrália és Afrika összeadva.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?