A bankok szerint viszont tíz százalékos leépítést hozhatnak 2030-ig az MI-technológiák.

Peyri Herrera / Flickr CC-BY
(fotó: Peyri Herrera / Flickr CC-BY)

A Cambridge Centre for Alternative Finance és a Világgazdasági Fórum közös jelentése szerint a fintech munkások száma 19 százalékkal fog emelkedni 2030-ra csak a mesterséges intelligencia technológiák miatt. A jelentés azt is megállapítja, hogy az MI nem egy beépíthető megoldás, hanem nagyszámú eszköz, amelyekből többféle módon lehet egyes üzleti célok elérését támogató eszközöket készíteni. Magyarul: az MI nem egy legókocka, hanem egy vödör legó.

A jelentés összeállításához 151 fintechet kérdeztek meg 2019 során a világ 33 országából. A válaszadók 77 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a mesterséges intelligencia alapvető technológia lesz a pénzügyi iparban. Arra is rámutattak az eredmények, hogy a fintechek és a hagyományos pénzügyi szereplők eltérő módon gondolkodnak a mesterséges intelligencia szerepéről.

A startupok nagyobb százaléka foglalkozi MI-alapú szolgáltatásokkal és termékekkel, vagy vesz igénybe autonóm döntéshozó rendszereket. Még a felhőszolgáltatások használata is magasabb a startupok között. Az inkumbens piaci szereplők a létező szolgáltatásaik tuningolgatását végzik MI-s technológiákkal.

A bankok úgy számolnak, hogy a jelenlegi munkatársak kilenc százalékát kell majd leépíteni, mert a mesterséges intelligencia feleslegessé teszi a munkájukat. A fintechek ezzel szemben a fentebb említett 19 százalékos bővüléssel számolnak.

A tanulmány kiemeli, hogy az MI technológiák által ténylegesen szállított előnyök attól függenek, hogy megfelelő tudású emberek dolgoztatnak-e fel megfelelően jó adatokat a számítógépes rendszerekkel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?