Fél Európát be akarja venni a frissen feltőkésített open banking startup.

Fél Európát be akarja venni a frissen feltőkésített open banking startup.

Ötvenhat millió dollárral gazdagabban vág neki az évnek a Tink nevű svéd alapítású nyílt banki platformot fejlesztő startup. Az üzletet még érdekesebbé teszi, hogy a 240 millió dollárra értékelt startup új befektetői között van Christian Clausen, az európai bankszövetség egykori elnöke, illetve Nikolay Storonsky, a Revolut társalapítója. A startup nem egyszerűen pénzhez jutott, hanem egyenesen okos pénzhez, ez pedig sokat jelenthet a cég jövője szempontjából.

A Tinket 2013-ban alapították, ekkor még a felhasználók különböző bankoknál vezetett számláinak egy felületen történő megjelenítése volt a fő feladata. A cég azóta sikeres fókuszváltáson van túl, a technológiájukat arra használták fel, hogy bankokat és egyéb pénzügyi szolgáltatókat segítsenek API-hoz és PSD2 kompatibilis rendszerhez. Az adatok kezelése hasonló feladat, így viszont nem kell végfelhasználókra vadászni a cégnek, hanem élheti a B2B szolgáltatók kevésbé stresszes életét.

A fintech egyelőre az európai terjeszedést igyekszik megugrani. Az északi országokban már elérhető, idén az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Németországban, Belgiumban és Spanyolországban lesznek jelen. A cél pedig további húsz piacra való belépés 2019 végére. Ehhez a meglevő két iroda mellé újakat kell nyitniuk Európa-szerte, valamint a 150 fős cég is duplájára fog hízni hamarosan.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?