Ha elkallódik a jelszó, akkor vagyonok tűnhetnek el. Magánszemélyeknél is kínos ez, de egy cégnél egyenesen megbocsáthatatlan.

Ha elkallódik a jelszó, akkor vagyonok tűnhetnek el. Magánszemélyeknél is kínos ez, de egy cégnél egyenesen megbocsáthatatlan.

Hardveres tárca – képünk illusztráció (Fotó: Gareth Halfacree CC-BY)

Új perspektívát ad az ember életének, ha örököl valamit. Az egyik ilyen, hogy nem lehetne az egészet visszacsinálni? Nem kell az örökség, legyen minden a régiben. De nem lehet. A másik fontos tapasztalat, hogy a világ, amiben élünk, bonyolult, de követhető bürokratikus utakat épített ki arra, hogy a folyamat végbe menjen.

Az öröklés egyben egy olyan probléma, amire igazán jó blockchaines megoldást nem lehet látni. A kanadai QuadrigaCX nevű kriptotőzsde épp most került hatalmas bajba, mert alapítója, Richard Cotten meghalt, és ő volt az egyetlen ember, aki tudta a tőzsde vagyonát védő jelszót.

A CoinDesk szerint a tőzsde védelmet kért, és bejelentette, hogy likviditási problémákkal küzd. A bírósági iratokban Cotten felesége úgy nyilatkozott, hogy a cég 190 millió amerikai dollárnyi betétet kezel. A összeg nagyobb részét a hackerek elleni védekezésként cold walletban, azaz az internettől elzárt, fizikai tárolóban tartották. Az egyetlen személy, akinek ehhez a tárcához jelszava volt pedig halott.

A felhasználók egy része szkeptikus. Sőt olyan hangok is felbukkantak, amelyek szerint a cég egyes tárcái körül voltak mozgások Cotten halála óta. Ha a QuadrigaCX által állítottak igazak, akkor a betéttel rendelkezők talán soha nem férnek hozzá a cégnél tárolt pénzükhöz.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?