Nem, nem az amelyikre gondolsz.

Nem, nem az amelyikre gondolsz.

A zenei tartalmak indíthatják be végképp a személyi asszisztensek terjedését.

 

echo-dot-2937627_1280
Alexa – Fotó: Pixabay.com CC0

Nem szexuális indíttatású parancsok, nem is vásárlás ami leginkább fut a személyi asszisztensek használói között, hanem az Alexa play music! parancs.

Mindezt Steffen Holly a német Fraunhofer Institut for Digital Technologies szakértője osztotta meg a szlovéniai MENT zeneipari konferencián. És, ha már itt tartott, azt is elmondta, hogy szép csendben az Amazon, a világ legnagyobb digitális hipermarketje vált az egyik legnagyobb zenei stream szolgáltatóvá is a Spotify, a Deezer és az Apple Music mellett. Olja Moldavszkaja, a világ legnagyobb publishing cégének az Orchardnak a képviselője is már a legnagyobb stream szolgáltók között tartja nyilván az Amazont, ami a saját zeneáruházából szolgáltat zenét az Alexa tulajdonosainak.

No Title

No Description

Sőt, a szünetben egy informális beszélgetésen a zenei stream iparág egyik képviselője azt is elmondta, hogy az ő egyébként nem kicsi cégüktől, három streamhez értő dolgozót csábított át az Amazon a német piacon. És az Apple is erősen halad az iTunesba épített, zenekarnevekből és zenei tartalomból felkészített hangvezérlő rendszerével, amit állítólag heteken belül be is jelenthet. Egyébként meg, ha valami egyszerűsíti az életünket, ez biztos. Jobb bemondani a kedvenc együttesünk nevét és az album címét, mint leülni, és a milliós listában elkezdeni keresgélni, mobilon, kocsiban meg pláne. De a heti személyre szabott listát is könnyebb szóban kérni, ha nincs ötletünk, hogy mit is hallgassunk.

A hangvezérelt személyi asszisztens robotok használatában még várat magára az igazi áttörés, nem lett igazi tömegtermék, de összekapcsolva a zenei tartalommal, ez hozhat változást.

Amúgy Steffen Holly szerint már a playlistek a legjobb zenei marketing anyagok, és ideje lenne önálló médiumként tekinteni rájuk, mint valami hangos zenei újságra. Ezt egy ideje jól tudjuk, csak éppen ilyesminek, például számonként egy mondatos leírásnak a playlisted mellé, nem sok teret adnak a stream appok és rendszerek.

És persze mint minden algoritmus vezérelte rendszernél, itt is vannak vicces nyertesei a zenei kereséseknek, ahogy például a Beatles vagy a Rammstein anyagai viszonylag későn kerültek fel a stream oldalakra, amiből hihetetlen pénzt kerestek a feldolgozás zenekarok. A tribute együtteseket állítólag amúgy is sokszor dobja ki a stream keresője, pláne, ha a feldolgozott zenekarok neve is szerepel valamilyen módon a nevükben, de elég a sláger címe is nyilván.

 


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?