Nagyon úgy fest, hogy Litvánia lesz Európa egyik fintech központja.

Nagyon úgy fest, hogy Litvánia lesz Európa egyik fintech központja.

Már pár éve, a brexit felmerülése óta vándorolnak a fintechek Londonból Vilniusba, Litvánia fővárosába. És nem is nyom nélkül, a 2018-as adatok azt bizonyítják, hogy Vilnius egyre magasabbra tör, 45 százalékkal nőtt a fintech cégek száma, hála a kedvező törvényeknek. 117 fintechel indultak, mostanra 170 van, összesen 2600 ember állt munkába a vilniusi fintech szektorban. Bár a vállalatok jó része kicsi vagy közepes, mindössze 8 százalékuk alkalmaz ötvennél több embert.

Tavaly Litvániában kapott banki licencet a Revolut is, ez persze még nem azt jelenti, hogy csak Vilnius küzd a fintech európai fővárosa címért. Skócia is törekszik még a brexit ellenére is, külön kezdeményezésük van, Fintech Scotland néven, amely azon dolgozik, hogy oda csábítsa a fintecheket.

Különösen a blockchain témakörben  Málta is képben van, 2018 év végére elég rövid idő alatt megteremtették a kellemes jogi környezetet a blockchain és a kripto számára. Mellettük ott van még Észtország szintén a Balti országok között, mint komoly versenyző.

Címlapkép: 123rf.com


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?