Eleve kétséges, hogy ha a jogi startup teljes jogászi csapata együtt választ ki egy ügyet, amiben esetleg segítene a szoftverük, az ér-e pontot. De ezt sem kockáztatják meg.

(Fotó: Daniel X. O’Neil CC-BY)

Nem jutott el a tárgyalóterembe a DoNotPay robotjogásza. A cég ugyan sok pénzt ígért, ha valaki hagyja, hogy egy közlekedési kihágását a robot tárgyalja, az ígéretet gyorsan vissza kellett vonni. Egyelőre úgy tűnik, hogy a cég csak azt érte el, hogy több amerikai tagállam jogi kamarája vizsgálatot indított ellenük.

Egymillió dollárt ajánlott a Joshua Browder vezette DoNotPay egy pereskedőnek, aki együttműködne a céggel. A cég a jogi intelligenciát szállította volna a perbe és azt az embert, aki az ügyvéd helyén ülve a fülében lévő fülhallgató után elmondja, amit az MI-s megoldás súg neki. Ám már az sem biztos, hogy maga a kísérlet legális lett volna.

A Jalopnik autós portál két közlekedési jogászt kérdezett meg, de egyik se merte biztosra mondani, hogy a bírók egyáltalán megengednének-e egy ilyen kísérletet a tárgyalótermükben. Browder szerint 300 potenciális ügyet tanulmányoztak át, hogy olyat találjanak, ahol nem lehet kifogást emelni az MI részvétele ellen.

Azt viszont nem tudta biztosra a cég, hogy engedély nélküli jogi szolgáltatás nyújtása – azaz zugírászkodás – bűnébe nem esnek-e. Ezért olyan ügyet kerestek, ahol a vádlott saját magát képviseli. Emellett a csapat egy kellően egyszerű ügyet keresett, amit a szoftver megnyerhet anélkül, hogy az ügyésszel vagy a bíróval érdemben tárgyalna. A kiválasztásban, amely során egy, a bizonyítékokon elcsúszó ügyet választottak, pedig besegített a DoNotPay jogi csapata is, így csak részben mondható ki, hogy az MI képviselte volna az ügyfelet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?