Startup rémtörténeteket gyűjtött össze a CBInsights. A bukáshoz vezet például, ha egy induló vállalkozás kenőpénzzel szerez ügyfeleket. A hónap legtanulságosabb listáját ajánljuk.

Kép: 123rf

A CBI Insights remek válogatást közölt a legnagyobb startup buktákról. Érdemes beleolvasgatni az okokba, lehetőleg még a saját cég megalapítása előtt, mert őrülten sokat lehet belőlük tanulni.

Vannak startupok, amiknek a sztoriját mindenki ismeri. A Theranos nevű egészségügyi tesztberendezést gyártó cégről például az őrületes hazudozás ugrik be, amit azt leplezendő folytattak, hogy a saját készülékük nem működik. Egy-egy ilyen nagy ügyre azonban jut több száz, amúgy dollármilliók elvesztésével járó, kevésbé ismert eset.

A 219 millió dolláros befektetéssel megvalósult Singulex egészségügyi startupnál például az okozott problémát, hogy orvosokat fizettek le, hogy azok nem szükséges vizsgálatokra küldjék a betegeket. Ezeket a vizsgálatokat szövetségi egészségügyi keretből fedezték. Szóval úgy diszruptálták az amúgy is problémákkal küzdő amerikai egészségügyet, hogy az még rosszabbá vált.

A 110 milliós uBiome alapítóinak a száját az zárja le, hogy nyomozás folyik ellenük. A Forbes cikke szerényen csak azt írja, hogy a cég számlázási gyakorlatával voltak problémák.

Aztán vannak olyan rekorderek is, mint a drótnélküli fejhallgatókat, fitnesz trackereket és hangszórókat gyártó Jawbone. Ez a cég 17 éven keresztül volt startup, ez alatt 930 millió dollárnyi befektetést gyűjtött be, majd 2017. júliusában bedőlt.

A lista nem hemzseg a fintech cégektől. Egyedül a Swell nevű, a világban pozitív hatásokat előidézni vágyó befektetési startup szerepel rajta. Ez a 30 millió dollárból alapított cég egyszerűen nem érte el azt a méretet, amely mellett önfenntartóvá tudott volna válni.

A teljes lista itt található.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?