Érdekes kérdést vet fel a Financial Times-ban megjelent véleménycikkében Jemima Kelly: komoly bankká válik-e a Revolut vagy gyanús bitcoin kereskedéssé?

A kérdésre rá lehetne vágni a kézenfekvőbb választ, hogy bankká. A cég veterán pénzügyi szakembereket vett fel vagyonkezelőktől és neves bankoktól. Az igazgatótanácsot például a korábban a Goldman Sachsnál dolgozó Michael Sherwood vezeti. A fintechnek pedig vannak legitim termékei, fejlesztik azokat a funkciókat, amelyek az egyéni vagy a családi megtakarítást szolgálják. A közelmúltban még teljes banki licencet is igényeltek Nagy Britanniában, hogy hitelt is kínálhassanak – írja az FT.

A probléma az a szerző szerint, hogy a pénzt viszont a Revolut kriptopénz alapú spekulációs terméke és a jutalékmentes részvénykereskedelmi terméke hozza igazából. Azaz a megbízható banki működést ígérő funkcióknál több profitot termelnek a felhasználót felelőtlen befektetésre csábító funkciók. Két olyan hónap volt eddig, amelyet a Revolut a saját bevallása szerint nullszaldósan zárt. Mindkettőben nagy mozgások történtek a bitcoin háza táján. A kriptopénzes funkció hangsúlyosan szerepel a cég marketingjében is. Annak ellenére, hogy tuldajdonképpen vett kriptopénzt nem vásárol a bank ügyfele, legalábbis nem olyat, amit el tud utalni a Revolut számlájáról.

A nagyobb brit neobankok közül a Starling termelt először profitot. A Monzo sorsa egyelőre még bizonytalan. A számlán tárolt összegek tekintetében utolsó Revolut pedig a kriptós funkciókkal tud pénzt termelni, de ez egyelőre kevés volt a jövedelmezőséghez.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?