Nem csak az Alibaba, a Tencent is nehéz helyzetbe kerülhet, ha a kínai jegybank tervei teljesülnek.

Sencsen, a jövőváros

Tervezetet adott ki a kínai jegybank arról, hogyan fogja szabályozni a nem banki fizetési szolgáltatásokat. A nagy játékosok pedig készülhetnek arra is, hogy a szabályozó versenyképességi vizsgálatot indít ellenük. Az Alibaba vagy Ant-csoport mellett, amely már egy ideje tudja, hogy figyelnek rájuk a kínai szabályozó, a Tencentnek is figyelmeztetés ez a tervezet.

A jegybank különbséget tesz a digitális fizetési megoldások és a nem banki fizetési megoldások között. Magyarul a fintechek hátra sorolódnak a hagyományos pénzintézetekhez képest.

A banki és nem banki megkülönböztetés mellett még azt is behozta a tervezet, hogy piaci részesedés alapján döntik el, mely cégeket fogják kivizsgálni. Az viszont nem világos – írja a Techcrunch – hogy az összes tranzakció értékét, a tranzakciók számát vagy más mérőszámot használnak majd. Az iResearch számai szerint a fenti két metrika alapján vagy az Alipay vagy a Tencent a piacvezető éppen.

Különösen rossz hír az Alibaba csoportnak és a Tencentnek, hogy közben a kínai piacot lassan kinyitják a nyugati pénzügyi cégek felé. A Paypal és a Goldman Sachs is belépett már a piacra. Ráadásul ezek a cégek a szokástól eltérő módon teljes tulajdonosaik a kínai leányvállalataiknak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?