Bernard Marr big data szakértő nem csak elfilozofált a kérdés felett, hanem megpróbált választ is adni rá. Mi pedig kiválogattuk a legjobb ötleteit.

Bernard Marr big data szakértő nem csak elfilozofált a kérdés felett, hanem megpróbált választ is adni rá. Mi pedig kiválogattuk a legjobb ötleteit.

(Fotó: descryptive.com / CC-BY)
(Fotó: descryptive.com / CC-BY)

Nem aprózta el az amerikai Forbes magazin alatt futó blogjában Bernard Marr big data szakértő. Míg mi egy olyan blockchain megoldást nem tudtunk eddig találni, amelyik ipari szinten működve kiszolgál egy területet, ő harmincöt világmegváltó ötletből írt listát.

Marr teljes listáját felesleges lenne ismertetni, annál is inkább, mert becsületesen végiglinkeli az összes nagy céget és kis startupot, amelyet említésre méltónak talál. Érdemes lekattintani a linket és végignézni a három oldalnyi felsorolást.

Kiválogattuk viszont azt a három blockchain megoldást, amely hazai szemmel nézve is izgalmas lehet. Azokat a fejlesztéseket – és az Abra például ilyen – amelyek blockchain nélkül is megoldhatók, sőt van ilyen konkurens termék a piacon, kihagytuk.

3. szállítás és biztosítás

A világ egyik legnagyobb tengeri szállítmányozási cége, a Maersk, a tengeri biztosítások kezelését akarja egy blockchain megoldással egyszerűbbé tenni. Tekintve, hogy 20 milliónál is több konténer kering a világ kikötői és raktárbázisai között, a feladat elég nagy. A Maersk biztosítási ötleténél kisebb méretben is felmerült már a blockchain és a konténerek összekötése: az egy kikötőn belüli forgalom jobb követését akarja hasonló eszkökkel megoldani egy startup.

2. közadatok

Észtország nem maradhat le egy innovációs listáról sem. Az e-állampolgárság után bejelentették, hogy az Ericssonnal közösen olyan adatközpontot terveznek, amelynek a feladat a blockchainre költöztetett közadatok kiszolgálása lesz. Emellett az észtek emlegették korábban a nemzeti kriptopénz létrehozását, erről azonban legalább egy hónapja nem érkeztek újabb hírek.

1. egészségügy

A legmenőbb kezdeményezés azonban a Guardtime, amely egy kulcs nélküli blockchain alapú aláírási megoldás. A vonzereje abban rejlik, hogy egymillió észt állampolgár egészségügyi adatait már most képes kezelni a rendszer. Azaz a fenti pályázókkal szemben valóban létező szoftverről van szó.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?