A Benker blokklánc alapú neobank pénzügyi szolgáltatói engedélyt kapott a Litván Nemzeti Banktól, és 600 ezer euró jegyzett tőkével megkezdi működését az egész Unióban.

A Benker az Európai Unió első olyan pénzügyi szolgáltatója, amely teljes egészében blokklánc technológiával működik. Az MTI kérdésére elmondták, hogy a Benker mögötti, ma már felügyelt intézmény jegyzett tőkéjét két körben – 350 ezer és 250 ezer euró – fizették be az alapítók.

A társaság költségei ezen felül meghaladták a 2 milliárd forintot, amiben benne van a saját fejlesztésű, kifejezetten a pénzügyi szektorra tervezett hibrid blokklánc rendszer, a Natrix létrehozása és egyéb fejlesztések költségei. A céget két éve indította két olyan magyar magánszemély – Bodnár Viktor és Szabolcsi András -, akik az EU több országában is a pénzügyi és fintech piac aktív szereplői. Bodnár Viktor, a Benker vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta, a cégük azért jött létre, hogy

technológiai alapú garanciát biztosítva transzparenciát, így önrendelkezést adjon ügyfeleinek a pénzügyeik felett.

A neobank „elhozza a személyi pénzügyek új világrendjét, amelyben az ügyfél saját maga irányít, ha úgy dönt, teljes szabadságban élhet és nem a pénzügyi piac különféle szereplőinek van kiszolgáltatva” – így fogalmazott.

A blokklánc hozzáadásával a garanciák körébe a pénzügyi szolgáltatóknak nemcsak jogi és felügyeleti követelményeket kell betartaniuk, hanem átláthatóan kell működniük. A működési szabályokat csak teljesen transzparensen, felügyelt módon változtathatják, azaz nem módosíthatják saját belátásuk szerint, nem kerülhetik meg a rendszert, még a technológiai lehetőség sincs meg rá.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?