Még egy fintech újdonság, ami Európában rajtolhat el először. A Zwipe biometrikus azonosítást használó kártyája az év második felében érkezik.

Még egy fintech újdonság, ami Európában rajtolhat el először. A Zwipe biometrikus azonosítást használó kártyája az év második felében érkezik.

(Forrás: Zwipe)

Lassan szépségversenyt is rendezhetnénk a bankkártyát egy-két új funkcióval felturbózó startupok között. A biometrikus azonosítást, és ezáltal a biztonságosabb használatot, lehetővé tevő cégekből talán egy külön liga is kijönne.

Közülük most épp a kártyát ujjlenyomat-olvasóval ötvöző Zwipe került be a hírekbe. A startup 14 millió dollárnyi befektetést szedett össze, amelyet arra a technológia elterjesztésére kíván felhasználni – írja a Techcrunch.

„Még nincs kereskedelmi forgalomban a termék, az év második felére tervezzük a megjelenést. Európában kezdünk, aztán potenciálisan a Közel-Kelettel folytatjuk” – nyilatkozta a cég szóvivője a lapnak. A szóvivő azt is elárulta, hogy nem csak kártya formátumban gondolkoznak, az óra, karkötő és egyéb viselhető kütyük is szóba kerültek már. Ezek azonban 2020 előtt biztosan nem fognak feltűnni.

A Zwipe ujjlenyomat-olvasós kártyája túl van a teszteken. Az olasz Intesa Sanpaolo Bankkal és tíz közel-keleti pénzintézettel végeztek egy pilot programot. További, ázsiai teszteket is terveznek, hogy az ottani piacon is megismertessék a biztonságosabb kártyát.

Nagyobb kihívás lesz a pilot programokból kilépni a piacra. A cég 2014-ben a Mastercarddal együtt mutatott be egy ujjlenyomatos kártyát. Azóta sem kerültek jelentősen közelebb a piachoz.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?