Az ötvenmilliárdos tőkével rendelkező Hiventures állami tőkealap ötletek fejlesztésére, magvető-befektetésre és startupok támogatására is készül.

50 milliárd állami tőke áll a hazai startupok rendelkezésére. Ebből 10 milliárd a magvető fázist megelőző inkubációra, 16 milliárd seed-befektetésekre, 24 milliárd pedig startup vállalkozások támogatására van elkülönítve a Hiventures-nél.

Számításaink szerint több száz, de akár félezer induló vállalkozás kaphat közel tízmillió forintot

– mondta Katona Bence, a Hiventures vezérigazgató helyettese.

drukka

Az állami tőkebefektető a befektetési potenciált, az ötlet innovatív voltát, a csapat összetételét és az üzleti-pénzügyi tervek minőségét is nézi a pitch mellett. A rendezvényen Oszkó Péter, az OXO Csoport és a PowerAngels alapítója azért óvatosságra intett. Aki okos pénzt, azaz szakértői tudással vagy szakmai kapcsolati hálóval is rendelkező befektetőt keres, annak nem az állami tőkealap a legjobb választás.

Vannak, akik már külföldre kacsintgatnak

A Drukka Startup Stúdió rendezvényén nem csak ez derült ki, hanem a statisztikákról is szó esett. Átlagosan a magyar startupok tíz százaléka marad életben. Ennél jobb a startup-gyárakból, stúdiókból induló cégek esélye, ezeknek az ötven százaléka jut el a seed-befektetésig.

A Drukka startupjai közül 2016-ban öt kapott befektetés. Ilyen például a Neatly nevű, a mosás és vasalás Uberje, startup, amely a Drukkánál indult, majd a GB & Partners szerzett benne kisebbségi tulajdonrészt. A cég már a külföldi terjeszkedésen gondolkodik.

Idén viszont nem csak rájuk kell figyelni, hanem a Women Startup Competition élén végzett Gatherre is, amely mobilappos lakberendezési segítséget kínál.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?