Novemberben még optimistán nyilatkozott a Visa, mostanra viszont rájött, hogy mégse akar az Igazságügyi Minisztériummal pereskedni.

A plaid, azaz a skótkocka, mindig nyer! (Fotó: Drew Stephens CC-BY)

Az év fintech üzlete lehetett volna, hogy a világ egyik legnagyobb kártyatársasága megveszi a jól menő, API-kban utazó Plaid startupot. Az előrejelzések szerint 5,3 milliárd dollárt adtak volna a cégért, ami az alapítók mellett a befektetőket is boldoggá tette volna.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium (DOJ) már novemberben indított egy eljárást, hogy megakadályozza az üzletet. A minisztérium szerint a Visa a piaci verseny csökkentése miatt vásárolta volna fel a rá veszélyt jelentő startupot. Akkor a kártyatársaság azt nyilatkozta, hogy a kormány rosszul látja a kérdést – írja a Techcrunch.

A hét közepén azonban a Visa és a Plaid közösen jelentették be, hogy az üzlet mégsem fog létrejönni. A Visa a hosszan elnyúló, bonyolult pereskedésre hivatkozva lép vissza. Ez viszont arra mutat, hogy a Visa érvei talán nem bizonyultak elég hatékonynak.

A Plaid olvasata optimistább. A maguk részéről örülnek annak, hogy a nő az érdeklődés a szolgáltatásaik irányt. A cég ügyfeleinek száma hatvan százalékkal nőtt 2020-ban, ami egy B2B startupnál, amely fintech cégeket és bankokat köt össze, mindenképpen jó hír.

A többi, felvásárlásos exitre utazó fintech szomorkodhat csak. A DOJ komolyan veszi a felügyeleti szerepét, ami miatt nehezebb mostanában eladni egy startupot, mint korábban.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?