Nagy technológiai változásokat hozott a tavalyi év, nagy szabályozásai változásokat ígér az idei. Szalai Ferencet, a BlueOpes társalapítóját kérdeztük arról, mit vár a jövőtől.

Nagy technológiai változásokat hozott a tavalyi év, nagy szabályozásai változásokat ígér az idei. Szalai Ferencet, a BlueOpes társalapítóját kérdeztük arról, mit vár a jövőtől.

Szalai Ferenc az első FinTechRadar konferencián
Szalai Ferenc az első FinTechRadar konferencián

Egy csokornyi fintech ígéret van, amiket évek óta hallunk. Ha mind bejön, már a Terminátor lőne ránk drónokról. Mi az, ami idén biztosan megvalósulhat világszinten?

Robbanás szerű változásra továbbra sem számítok. Az új – elsősorban gépi tanulás alapú – technológiák lassú adaptációja a backend rendszerekben: jobb kocázatmodellek, jobban használható analitika és reporting, jobb fraud kezelés, jobb biztonság, kevesebb papír, erősen személyre szabott automatizált marketing eszközök. A szokásos. A felhasználó ebből keveset fog látni.

Idén lesz Európában GDPR, PSD2 és jövőre illene elindulnia Magyarországon az azonnali utalásnak. Mit vársz a hazai fintechtől? És az európaitól?

Sokan a PSD2-től valamiféle megváltást várnak. A fejlesztőnek csalódás lesz, amikor rájönnek, hogy mennyire korlátozott adathozzáférést garantál csak a a specifikáció, ezt a helyzetet tovább komplikélja a GDPR. Ennek ellenére a puszta tény, hogy létzeik egy sztenderd, teret fog adni néhány érdekesebb alkalmazásnak a személyes pénzügyek kezelésében. Az eddigi nemzetközi példák azt mutatják, hogy ezeknek az alkalmazások a jövedelmezősége kérdéses.

Továbbá a PSD2 jó keretrendszert biztosíthat egy fintech-bank szorosabb egyttműködésnek, amire mindkét félnek szüksége van. A bankoknak fel kéne ismeriük, hogy nem feltétlenül a felhasználói élmény és életciklus kezelés (customer journey) az ő fő kompetenciájuk, a fintecheknek meg azt, hogy a felhasználószerzés sokkal lassabb és drágább a hazai piacon, mint elsőre gondolták.

Remélem, hogy jelentősebb alternativ mobil banking szereplő (N26, Revolut stb), komolyabb erőkkel megjelenik a piacon (például magyar nyelvű ügyfélszolgálatot is adva), ezzel nagyobb versenyre készteti a hazai szereplőket. Főleg a 18-45 éves korosztályban lenne hatásos.

Európai szinten azt várom, hogy a challanger/mobil banok figyelme a vállalti szegmens és a hitelezés felé fordul, ami a legjövedelmezőbb ágazatai a banki szektornak. Az európai befektetési piacon lassan de biztosan felpörögnek az ETF-ek a MiFID2 árazási transzparencia követelmények köszönhetően.

Boldogok lesznek szerinted idén szilveszterkor azok, akik most bitcoint vesznek?

Fogalmam sincs, de az általanos szabályok itt is érvényesek: a) ne fektesd a vagyonod túl nagy részét bitcoinba/cryptoba (1-2 százalék a reális jelenleg), b) ha módod van rá fektesd crypto index fundba a diverzifikáció miatt. Aki mindenképpen kísérletezni akar, az nézzen körbe szélesebben, a tavalyi évben például nem a bitcoin ment a legnagyobbat, hanem a Ripple. Szemben a bitcoinnal más crpto mögött erősebb fundamentum is van, például smart contract platform (például Ethereum).

Vigyázó szemünket a szabályozóra vessük az döntései jelentősen befolyásolhatják az egyes cryptok árát és nem mindegyiket ugyabban az irányban. Szerintem a hype csendesedni fog az év második felére.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?