A drónok el vannak átkozva. A Lilyt 34 millió, Kickstarteren összeszedett dollárból sem sikerült megcsinálni. A kínai dróngyártók viszont remekül állnak.

Tavaly mindenki és a kutyája is drónt próbált piacra dobni, életszerűtlen volt azt gondolni, hogy ezek mindegyike sikertörténet lesz. Mégis meglepő, hogy az egyik legjobb sajtóval rendelkező szelfidrón, a Lily mégse készül el.

lily-5k

Kezdetben a Lily szelfidrón olyannak tűnt, mint egy álom. Automnóm módon repült, azaz nem mi irányítottuk, hanem boldogult magától. És mindeközben még fotózni is tudott. A Lily 34 millió dollárt gyűjtött össze 60 ezer vásárlótól a Kickstarteren, tehát az emberek is akarták, hogy a jópofa, mosolygósra dizájnolt eszköz létrejöjjön.

A napokban tették hírré, hogy a csapatnak nem sikerült a gyártáshoz szükséges újabb tőkebevonást tető alá hoznia. A Lily sztorija anélkül ér véget, hogy akár egy egységet is kiszállítottak volna. A Kickstarter támogatók visszakapják a pénzüket.

tracking-device-2k Lily

De tényleg, mi a baj a drónokkal?

Nem a Lily az első csődbe ment drónos csapat. Európa legnagyobb Kickstarter buktája volt tavaly a Zano nevű, fotós drónos cég bedőlése. Izgalmassá az teszi ezeket az eseteket, hogy közben a nagy dróngyártók óriásira nőttek. A kínai DJI egy hete vásárolt többségi részesedést a patinás Hasselblad kameragyártóban. Az év legjobb fotói között is szép számmal akadnak drónnal készült művek.

Mégis a kis- és középméretű dróngyártókra rájár a rúd. A francia Parrot is leépítésekkel kénytelen védekezni. Hardveres startupot bonyolultabb indítani, mint tisztán szoftvereset, emellett úgy tűnik, hogy a drónok el is vannak átkozva. Vagy el lennének, ha létezne egyáltalán ilyen.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. Kornél Várkonyi 2017.01.25

    Valahol olvastam hogy a promóanyagot Inspire 1-el vették fel…

Vélemény, hozzászólás?