Fontos problémákra hívja fel véleménycikkében a figyelmet Faluvégi Balázs, a Blueopes robottanácsadó társ-alapítója és befektetési vezetője.

Fontos problémákra hívja fel a Fintechzone-ra írt véleménycikkében a figyelmet Faluvégi Balázs, a Blueopes robottanácsadó társ-alapítója és befektetési vezetője.

Biztonságos és üres sandbox. Ilyen lesz az MNB homokozója is? (Fotó: F Delventhal CC-BY)

Faluvégi szerint az Innovációs Pénzügyi Tesztkörnyezet, ez a sandbox magyar neve, eleve kizárja a kis, frissen indult vállalkozásokat, azaz minden olyan céget, amit fintech startupnak lehetne nevezni. Mindezt a magas belépési küszöbbel éri el a szolgáltató.

A számlainformációt összesítő szolgáltatóknak és fizetéskezdeményezési szolgáltatóknak még megugorható a tőkekövetelmény (0 és 15 millió forint), de egy pénzügyi vállalkozásnak 50 milliós tőkével egy neobanknak pedig 2 milliárddal kell rendelkezniük az induláshoz. Emellett az engedélyek megszerzéséhez szükséges 4-6 hónapot is túlzónak tartja a szakember. Az induló cégeknek gyors piactesztelési lehetőségre lenne szükségük, ezt a banki sandboxok kínálják, az MNB-s viszont alkalmatlan erre feladatra.

A Blueopes társ-alapítója szerint az MNB sandbox koncepciója alkalmatlan arra, hogy az országba csábítsa a külföldi fintecheket. Ezzel pedig sérül az a törekvés, amely Magyarországot fintech országként képzeli el.

Itthon a Felügyelet számára nagyságrendekkel fontosabb, hogy a fogyasztók védve legyenek vélt vagy valós kockázatoktól – még ha nagyon kevesen is vannak a tesztkörnyezetben -, mint az, hogy új innovációk jöjjenek létre itthon, ami bázist jelenthetne akár az egész régió fintech közössége számára

– állapítja meg Faluvégi Balázs. A szakértő úgy véli, hogy az MNB álláspontja is érthető, azonban a sikeres fintech innovációk megjelenését nem segíti. A szabályozó olyan homokozót hozott létre, ahol csak felnőttek játszhatnak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?