Se a hackerek, se a kíváncsi rendszergazdák nem tudnak majd beleolvasni a CareKit által gyűjtött egészségügyi adatokba.

A biztonságos adattárolást és megosztást lehetővé tevő Tresorit új termékét építi be az Apple a szoftverébe. A ZeroKit nevű, a Tresorit fájltárolós szolgáltatásához kifejlesztett titkosítási szoftver a mobileszközökön összegyűjtött egészségügyi adatok biztonságos tárolásában segít.

A ZeroKit végponti titkosítást tesz lehetővé. Ez a módszer még a felhasználó eszközén kódolja az információt, ami így a felhőbe már csak titkosított alakban kerül fel. Azaz még a kíváncsi rendszergazdák vagy a tárhelyet feltörő kiberbűnözők sem tudják elolvasni azt. Az adatot csak a jelszót ismerő felhasználó kezelheti, illetve azok, akiknek ő hozzáférést adott.

Az Apple esetében a funkció azért hasznos, mert a CareKit nevű orvosi adatok kezelésére szolgáló appba pont ilyen szűk megosztási lehetőségekre van szükség. A beteg kezelheti a saját adatait, megoszthatja orvosával, más felhasználók vagy appok viszont nem férnek hozzá.

Az Apple az elsők között van a ZeroKit felhasználói között, de nem a legelső. A CarePro és a DrNearMe is a magyar startup titkosítási könyvtárát építette be egészségügyi szoftverébe.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?