A Venmótól a menőbb kriptotőzsdékig több fintech épített az azonosítási szolgáltatást végző Plaidre. A startup a Bloomberg figyelmét is felkeltette.

A Venmótól a menőbb kriptotőzsdékig több fintech épített az azonosítási szolgáltatást végző Plaidre. A startup a Bloomberg figyelmét is felkeltette.

(Fotó: Plaid)

A Plaid által elvégzett munka nem bonyolult: a cég a bankok és a fintechek közti felhasználói hitelesítést végzi el. Emellett természetesen tud más pénzügyi adatokat is továbbítani igény szerint. Ezzel megspórolja mindkét szereplőnek, hogy a drága mérnökórákat ezekre az alrendszerre fordítsák. A Plaid pedig viszonylag gazdaságosan fejleszthet moduláris, több banki partner és fintech rendszeréhez illeszkedő megoldást.

A San Francisco-i startup múlt hónapban 250 millió dolláros befektetéshez jutott – írja a Bloomberg. Ez pedig rögtön fel is fogja használni arra, hogy legnagyobb versenytársát, a New York-i Quovo-t felvásárolja. Az üzlet várhatóan 200 millió dollárjába kerül a cégnek, ezért cserébe viszont az eddigi ügyfélkör mellett hozzáférnek a vagyonkezelők és brókerek jelentette új csoporthoz is.

A pénzügyi adatok biztonságos továbbítása kevés szereplős piac. Hagyományosan az 1999-ben, az első dotkom fellángolás alatt alapított Yodlee volt a megoldás erre a problémára. A startupok azzal különböztetik meg magukat a Yodleetól, hogy még anonimizált ügyféladatokat sem adnak el. Ez elég volt ahhoz, hogy százmilliós nagyságrendben kapjon befektetéseket a Plaid, sőt a Square fizetési szolgáltató egy egymilliárdos felvásárlási ajánlatot is kiizzadt magából. A céget jelenleg 2,65 milliárd dollárra értékelik. Ehhez évi 89 millió dolláros profitot termel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?