Az Akiri nevű startup tízmillió dollárból fejleszt a betegek egészségügyi kartonjait kezelő és megosztó rendszert.

Az Akiri nevű startup tízmillió dollárból fejleszt a betegek egészségügyi kartonjait kezelő és megosztó rendszert.

Fotó: Jeff Eaton CC-BY-SA
Fotó: Jeff Eaton CC-BY-SA

Nem kopik még a blockchain varázsszó: az Akiri nevű healthtech startup most kapott tízmillió dolláros első körös befektetést arra, hogy blockchaines egészségügyi adatokat tároló rendszert készítsen – írja a CoinDesk. A Health2047 inkubátort, amely a támogatást megítélte, ráadásul az American Medical Association indította, így határozottan okos pénznek tűnik a tízmillió dollár.

Az Akiri Switch nevű platformnak az lesz a feladata, hogy a különböző amerikai egészségügyi szolgáltatók között biztonságosan lehessen rajta mozgatni a betegek adatait. A rendszer az adatok forrását és célját is ellenőrizni fogja, hogy biztosan ne kerülhessen hamis információ a rendszerbe, és jogosulatlanok se férjenek hozzá a kezelt adatokhoz.

Az orvos-beteg kapcsolatot legegyszerűbben az adatok áramlásának javításával lehet jobbá tenni.

– mondta James Madara, a befektetést adó American Medical Association elnöke.

Arra már nem tért ki a vezető, hogy ezt az alapvetően adatbázis jellegű feladatot miért a blockchain használatával akarják megoldani. Azt viszont lehet tudni, hogy az amerikai intézmények közül nem csak az AMA gondolkodik a technológia használatában. Az egészségügyi minisztérium egy blockchaines akadémiai pályázatára hetven terv is érkezett arról, hogyan lehetne alkalmazni a techológiát a kórházi, egészségügyi adminisztrációban.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?