Most azonnal spórolunk nektek huszonpár dollárt. Itt egy fintech innováció, amire semmi szükség nincs.

Most azonnal spórolunk nektek huszonpár dollárt. Itt egy fintech innováció, amire semmi szükség nincs.Ha valami nagy üzlet ebben a világban, az a szükségtelen és drága dolgok eladása. Különösen jó buli ez akkor, ha az vásárlókat meg lehet ijeszteni, hogy ha nem veszik meg a termékünket, akkor veszélyben lesznek.

Pont ilyen terméket kínál az IndieGogo első 2017-es hírlevele. A közösségi finanszírozási oldal a tavalyi sikerei közül választotta ki azokat, amelyek segítenek okosabb életet élni. Ezek némelyike valóban izgalmas – akad például felmosórobot! – de a Vaultcard nevű fintech innováció inkább a kétes kategóriába tartozik.

vaultcard
(Fotó: Vaultskin)

A Vaultcard azért született, mert sokan tartanak attól, hogy a Paypass-os kártyáikat, rádiós belépési kártyáikat ellopják. Nem magát az eszközt, csak a rajta tárolt kódot. Vagy csak leolvassák a zsebéhez közel tartott mobil fizetési terminállal a kártyát, és máris búcsút mondhat 4-5 ezer forintnak.

Hogy van-e ilyen?

Nem nagyon. Az érintőkártyák elterjedésének kezdete óta, azaz legalább hat éve, riogatják vele egymást a netezők, de nem lett bevett bűnözési forma. Kockázatos, feltűnő, és még csak sokat sem lehet vele keresni. Ettől még a piacon több tucatnyi olyan tárca van, amely a Faraday-kalitka elvén működve – azaz a kártyát leárnyékolva – megakadályozná az ilyen bűntetteket.

A Vaultcard tervezői szerint a legtöbb tárca képtelen a tökéletes árnyékolásra. A probléma sokkal jobb, és némiképp drágább, megoldása a kártya. Észleli, ha megpróbálják leolvasni a tárcánkat és nagy energiájú zavaró jelet bocsát ki.

Amúgy a nagy energiájú zavaró jel jó ötlet, az elektronikus hadviselésben használják is. A képen látható Prowlernek ez a specialitása
Amúgy a nagy energiájú zavaró jel jó ötlet, az elektronikus hadviselésben használják is. A képen látható Prowlernek ez a specialitása (US Navy / Mass Communication Specialist Seaman Justin Lee Losack)
(fotó: US Navy / Mass Communication Specialist Seaman Justin Lee Losack)

A csapat 2016 nyarán 258 ezer dollárt szedett össze az ötletre úgy, hogy a legolcsóbb védőkártya csomagot 23 dollárért adták.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?