Az új név mellett új funkciókat is jelentettek be. A korábban önállónak hirdetett szoftver csak mélyen integrálódik a Facebook csevegőappjaival.

(Fotó: descryptive.com / CC-BY)

Már éppen megszoktuk volna a Facebook nem túl sikeresen indult Libra kriptovalutájához készült tárca nevét – Calibra – amikor az igazgatótanács gyorsan átnevezte. A tárca app új neve: Novi – írja a CoinBase.

A Libra ökoszisztéma ugyan apróra zúzódott a jegybankok ellenállásán, akik nem akarták, hogy egy kaliforniai technológiai platform legyen az internet legnagyobb jegybankja. A Facebook azonban nem tett le teljesen a tervről. Pár hónapja azt nyilatkozta, hogy már kriptovalutákat is támogató tárcává alakítja a Calibrát. Azóta tovább változott a terv, a Novira átnevezett tárca app a WhatsApp csevegőplatformmal integrálva fog működni.

Bár a nevünket Novira változtattuk, nem változott hosszú távú elkötelezettségünket, hogy a világ embereit megfizethető pénzügyi szolgáltatásokhoz segítsünk

– áll a Novi által kiadott jelentésben. Ez mindenki úgy kezelheti, ahogy a Facebook platform ígéreteit szokta.

A Novi célja, hogy a Facebook üzenőkliensein keresztül olyan egyszerűen lehessen általa pénzt küldeni, amennyire egy új chatüzenetet egyszerű elküldeni. A Novi azonnali fizetési rendszerként működne, amely nem számít fel rejtett jutalékokat. Aki ezek után feltenné a kényelmetlen kérdést, hogy van-e alapértelmezett tranzakciós díj vagy hogy hogyan fog pénzt keresni a Novi, hoppon marad. Még az is lehet, hogy a Facebook jószolgálati küldetésként ingyen próbál piacvezetővé válni egy pénzküldős szolgáltatással. Ahogy Rejtő Jenő írta teljesen másról, A tizennégy karátos autó legelején:

Mindebből egy szó sem volt igaz. De egészen fiatal lánykák és öreg tudósok hiszékenysége állítólag korlátlan.

A fiatal lánykák és öreg tudósok kérdésében nem foglalnánk állást. Elsietettnek tűnik Rejtő állítása. A kriptós újságírók optimizmusa viszont gyakorta hat megalapozatlannak.

A Novi a most bejelentett formájában a határon túli pénzküldési piacon lesz új kihívó. Azaz több startup mellett a Transferwise-nak kell aggódnia amiatt, hogy Mark Zuckerberg cége kinézte magának ezt az üzleti területet. A Novi csak maroknyi országban lesz elérhető kezdetben, az indulás dátumát pedig nem hozták nyilvánosságra.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?