Milliárdokat fizethet ki fontban a kártyatársaság, mert a bíróság szerint túl magas jutalékot kért el a bolti vásárlások után.

Forrás: Mastercard

Szabad utat adott a brit legfelsőbb bíróság a Mastercard elleni csoportos pernek. A vád szerint a kártyatársaság 15 éven keresztül túlszámlázott szolgáltatásokat 46 milliónyi brit ügyfelének.

A Guardian szerint nagyjából mindegyik brit felnőttkorú kártyatulajdonos 300 forint körüli kártérítésre számíthat. A Mastercard pedig összesen 14 milliárd fontot fizethet ki jóvátételként. Az összeg a kártyatársaság által a bolti fizetések után felszámolt jelentős jutalékokból adódik össze. Olyanok is pénzhez juthatnak, akiknek nem volt Mastercard kártyájuk, de 1992 és 2008 között az Egyesült Királyságan voltak.

A pert Walter Merricks pénzügyi ombudsman indította. Az elsőfokú döntést megfellebbezte a Mastercard, majd pedig a fellebbviteli bíróság döntését is vitatta a cég. A kártyatársaság szerint szerencsére alapozott jogi próbálkozás csupán a per, nem komoly érvekkel megtámogatható vád. Mivel mostanra a legfelsőbb bíróság is helyben hagyta a keresetet, a Mastercard lassan kénytelen lesz megváltoztatni a véleményét.

A döntést kommentáló brit jogi szakértők szerint a jövőben megnőhet a csoportos, fogyasztóvédelmi jellegű keresetek száma.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?