Egy 1999-es filmből vette az ötletet egy ekereskedelmi cég alkalmazottja, hogyan fogja megrövidíteni a céget. Pár hónapig működött is a módszer, de gyorsan elkapták a 300 ezres zsákmányával együtt.

(Fotó:
CartridgeSave Images CC-BY)

Az Office space (Hivatali patkányok) a dotkom időszak elejének, a Gordon Gekko fémjelezte nagy amerikai céges jövőkép által bemutatott kultúrának egy remek terméke. A film olyan vígjáték, aminek bőven vannak szépen kiegyensúlyozott, jól megjelenített szánalomkeltő jelenetei is. Az irodát emiatt tudja egyszerre kényelmetlenségnek, megszökésre serkentő helynek és pokolnak bemutatni.

A filmnek van egy másik jellemzője is, ami most fontosabb nekünk: található benne egy csalási szál. Az elkövetők a kerekítést kihasználva gyűjtenek össze sok ezer tranzakcióból egy jelentősebb összeget. Ez az ötlet a mai napig annyira termékeny, hogy a Zulily nevű e-kereskedelmi cégtől még idén is így próbált meg 300 ezer dollárt ellopni. A huszonnyolc éves Ermenildo Valdez a szállítási költségek és a termékek árának manipulálásával működtette a pénzszivattyúját, amihez az ötletet az 1999-es film adta – írja a Verge.

Office Space – Printer Scene (UNCENSORED)

One of the favorite scenes from one of my favorite movies (1999) Office Space.

A vádirat szerint 2022 februárjában kezdte el a tevékenységét. Először a szállítási költségek elirányításával. Valdez nem volt igazi Robin Hood, ő alapvetően a vásárlókat nyúlta le, volt akivel duplán is kifizettette a szállítás árát. Később, amikor ez gyanússá vált a cég számára, akkor még közel 41 ezer dollár értékű – ez egy új autó ára – terméket szerzett meg úgy, hogy leárazta őket pár pennyre, majd megvette azokat magának. Mire 2022 júniusában elkapták, a számlája összesen 302 ezer dollárra rúgott.

A tolvaj ellen bizonyítékot is találtak a számítógépén. A OneNote jegyzetelő programjában szerepelt egy „Office Space Project” oldal, ami a csaláshoz szükséges adatokat tartalmazta.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?