Lassan már új pénzügyi bűncselekményeket kell kitalálni, hogy az amerikai bank ne ismételje önmagát.

(Fotó: Mike Mozart / CC-BY)
(fotó: Mike Mozart / CC-BY)

A nagy techcégek szabályozásának ügye évekre megakadt az amerikai törvényhozásban. Az utolsó olyan salátatörvény is elkészült, amibe a szabályozást pártolók még bele tudták volna suszterolni az appboltokat és online piactereket szabályozó törvényt. A tech cégek lobbistái egy kicsit fellélegezhetnek.

Közben azonban más, technológiát is használó cégek még feszülhetnek. A CFPB, pénzügyi fogyasztóvédelmi szerv épp most fizettet ki 2 milliárd dollárnyi jóvátételt és 1,7 milliárd bíróságot a Wells Fargo Bankkal. Az összesen 3,7 milliárdos bírsághoz több banki termékben kellett komoly hibákat véteniük.

Az első és legfontosabb probléma az volt, hogy több milliárd dollárnyi kárt okozott a bank az ügyfeleinek, ami miatt azok az autójukat vagy a lakásukat is elveszíthették. Ezt olyan költségek és kamatok megfizetésével érték el, amelyek autó- és lakáshitel termékekhez kapcsolódtak.

A banki hitelkeret túllépési díjai szintén törvénysértőek voltak, ezek mellett egyéb költségeket is felszámoltak a folyószámla tulajdonosoknak. A szabálytalanságok nem csak egy-két ügyfelet érintettek, a károsultak száma 16 millióra rúg. Az ő kártalanításukra megy el az első kétmilliárd dollár. A második 1,7 milliárd pedig a CFPB kártalanítási alapjába megy.

A bank a legnagyobb kárt az autófinanszírozási megoldásaival okozta. Az sem segített a Wells Fargo ügyén, hogy a problémákról jóval hamarabb tudtak. A felszámolásukkal ugyanakkor nem siettek. Végül pedig a mostani még csak nem is az első ügye a Wells Fargónak a CFPB és más szabályozók előtt. Kapott már hasonlóan törvénysértő diákhitel, lakáshitelcsalás, az ügyfelek tudta nélkül nyitott hamis számlák miatt is büntetést.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?