A Zopa a hitelezésben már megvetette a lábát, és úgy látják, hogy a bankok között is van helyük.

Új pénzügyi termékeket dobhat piacra a Zopa. A P2P hitelezési startup előtt álló legnagyobb akadály elhárult, a brit szabályozótól megkapta a korlátozott banki licencet.

Forrás: Zopa / Facebook

2019-re várható, hogy az eddig a hitelezés területén mozgó startup megtakarítási termékkel jelentkezzen. A banki licenc megszerzésével hagyományos betétbiztosítás által védett betéteket tud kínálni. Emellett bankkártyát, számlázási motort és egy Open Banking központot is be akar vezetni a cég. Az utóbbi az egy helyre csatornázott pénzügyi információk helye lehet.

A Zopa mindezt a saját fejlesztésű platformján akarja megvalósítani, amelyen a cég londoni és barcelonai irodájában dolgoztak ki az cég programozói. A rendszer állításuk szerint gyökeresen eltér a hagyományos bankok által használt szoftverektől.

A Zopa 2005-ben indult, azóta pedig 3,7 milliárd fontnyi hitel kihelyezésén van túl. Az első teljesen nyereséges éve a 2017-es volt. Két éve kezdte a portfólióját szélesíteni, hogy versenyre tudjon kelni a brit neobankokkal is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?