A pénzügyi oldal szakértője szerint a hitelfelvételt is serkentheti a változtatás, de a cég jövőjét is védi. Ha egyszerűen lehet csökkenteni a kamaton, akkor nem mennek át más bankhoz az ügyfelek.

(Fotó: Luca Florio / CC-BY)
(fotó: Luca Florio / CC-BY)

Megtört a jég – kommentálta Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu hitelszakértője az OTP Bank friss bejelentését, amely szerint a pénzintézet decembertől minden piaci alapú jelzáloghitel szerződés esetén az ügyfelek számára a futamidő alatt egyszer az aktuális piaci kamatszintre csökkenthetik a kölcsön kamatát. Gergely Péter szerint a lakossági ügyfelek jó részét ódzkodik most a hitelfelvételtől, hogy a bankok jelzáloghitel kamatai folyamatosan emelkednek, a törlesztőrészletek az egekben vannak. Miután a bankok egyre nagyobb része végig fix konstrukciókat kínál, ezért sokan félnek, hogy a kölcsönük kamata és így törlesztőrészlete végig magas maradhat.

Az OTP ajánlata – amelyet Gergely Péter szerint egész biztosan a többi bank is követni fog – ezt a félelmet oldja azzal, hogy az ügyfeleknek abban a várt esetben, amikor az infláció mérséklődni fog és így a hitelkamatok is lejjebb korrigálnak majd, díj és költségmentesen módja lesz a hitelének költségét ehhez az alacsonyabb kamathoz igazítani és így akár milliós összeget megspórolni a hitelén.

Ingyenes szerződésmódosítást a jogszabály már biztosít a változó kamatozású hitellel bíró ügyfelek számára, akik költségmentesen cserélhetik fix kamatozásúra kölcsönüket – mondta Gergely. Ugyanakkor általános piaci megoldás még nem volt – a legközelebb a most bejelentett szolgáltatáshoz az UniCredit Bank ajánlata állt: a pénzintézet 5 év elteltével ingyenes előtörlesztést kínál minden jelzáloglevél konstrukciójában – természetesen úgy, hogy az előtörlesztés egy másik hitelfelvétellel összekapcsolható. A mostani OTP-s kamatcsökkentő megoldás nem igényel új hitelt, amitől sokkal gyorsabban lebonyolítható a folyamat.

BiztosDöntés.hu hitelszakértője szerint persze, a szolgáltatást bevezető OTP előrelátó. A szolgáltatással minimalizálja annak a kockázatát, hogy a piaci lakáshitel kamatok esése után más bank kínáljon olcsóbb kamaton hitelcserét az OTP hitellel rendelkező ügyfeleknek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?