A hitelstartup részvényeinek árfolyama ugyan esett az aktuális negyedéves jelentés után, de minden mutató szerint javul a cég helyzete. 2018-ban nagyot robbanthatnak a piacon.

A hitelstartup részvényeinek árfolyama ugyan esett az aktuális negyedéves jelentés után, de minden mutató szerint javul a cég helyzete, és ahogy most kinéz, jövőre nagyot robbanthatnak a piacon.

Lending Club

Majdnem jó negyedévet zárt a tavaly sikkasztásos botrányba keveredett alternatív hitelcég, a Lending Club. A bevételük ebben a negyedévben nőtt a legnagyobbat, egyre több hitelkérelmet szolgálnak ki és csökkent a veszteségük is. Viszont ezek a jó mutatók sem voltak elegendők ahhoz, hogy a Lending Club részvényeinek árfolyama stabil maradjon.

A negyedéves jelentés nyilvánosságra hozatala után 22 százalékot esett a papírok árfolyama. A visszaesést az okozta, hogy Thomas Casey, a cég pénzügyi igazgatója csökkentette a bevételi kilátásokat a negyedik negyedévre. A korábbi becslések 173 millió dollárral számoltak, Casey szerint viszont reálisan 158 és 163 millió dollár közötti összegre lehet számítani.

A visszafogottabb elvárások a cég hitelmodelljében keresendők. A harmadik negyedév végén bevezetett modell pontosabb kockázatbecslést tesz lehetővé, ezzel job előrejelzéseket tudnak készíteni arról, hogyan tudják törleszteni a hiteleiket az elbírált ügyfelek. „A modellváltás miat gyengébb negyedik negyedévre lehet számítani” – mondta Casey – „de hiszünk abba, hogy a 2018-as évre sokkal jobb pozícóba hozzuk magunkat az újítás révén.”

A Lending Club egy gépi tanulásra alapozott hitelbírálati megoldást használ, amely kevés emberi munkát igényel.

A visszaeső részvényárfolyam ellenére a Lending Club jó úton halad. Egy éves időintervallumon 34 százalékkal tudta növelni a bevételeit, 24 százalékkal több hitelt helyezett ki, így most 2,4 milliárd dollárnyi hitel van a portfóliójában.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?