Az okos berendezésekkel kapcsolatos állandó kérdés, hogy tulajdonoljuk-e őket vagy csak béreljük. A telefonnal kapcsolatban azonban eddig nem merültek fel ilyen kérdések.

Mpesa ügyintéző Kenyában (Fotó: Ivan Small // Institute for Money, Technology and Financial Inclusion CC-BY)

Az XDA Developers androidos fejlesztői fórumon tűnt fel egy programozónak, hogy a Device Lock Controller alkalmazás egy DeviceAdminService nevű API-t használ. AZ API-t meghívva a telefon egyes funkciói leállíthatóak. Mindez arra szolgál, hogy a bankok és hitelintézetek a részletre vett készülékek gazdáit fizetésre serkenthessék. Magyarul: távolról is le lehet foglalni a telefont.

A lezárás után az eddig tulajdonosnak gondolt telefonhordozók csak bizonyos funkciókhoz férnek hozzá. Például segélyhívásokat még indíthatnak, esetleg fogadhatnak bejövő hívásokat és korlátozott számban hívásokat is indíthatnak. Emellett hozzáférnek a beállításokhoz és a biztonsági mentés és visszaállítás funkcióhoz.

A Google szerint az alkalmazást a kenyai Safaricom mobilszolgáltatóval együttműködve fejlesztették ki. A Safaricom nem csak telekommunikációs szolgáltatásokat nyújt, hanem e-kereskedelmi, mobilos pénzforgalmi termékei is vannak. A cég legismertebb terméke az Mpesa nevű széles körben használt sms-alapú mobilbanki megoldás. A korlátozási funkció is egy új Safaricom termékhez szükséges, a Lipa Mdogo Mdogo nevűhöz, amely egyfajta áruhitel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?