A Scottish Widows az egyik legnagyobb nyugdíjbiztosító az Egyesült Királyságban, és a szennyező cégek pechjére komolyan veszi a fenntarthatóságot.

Szénerőmű (képünk illusztráció) (Fotó: UniversityBlogSpot CC-BY)

440 millió fontnyi befektetést helyez át a Scottish Widows biztosítótártsaság. Azoknak a cégeknek a részvényeit adja el a társaság, amelyek nem tudták teljesíteni a fenntarthatósági és társadalmi felelősségvállalási sztenderdjükben (ESG) meghatározott szintet. A biztosító emellett arra is figyelmeztette a piacot, hogy a kivont összeg jelentősen növekedhet, ha a cégek nem veszik komolyan az ESG-megfelelőséget.

Jelenleg a Scottish Widows azokat a cégeket nem értékeli fenntarthatónak, amelyek bevételeiknek több mint tíz százalékát szerzik szén vagy olajpala feldolgozásból, továbbá amelyek vitás jogállású fegyvereket gyártanak, vagy megszegik a UN Global Compact emberjogi, munkajogi, környezetvédelmi és korrupcióellenes elveit. A fentiek alól kivétel, ha a befektetés mérete és típusa által a biztosító pozitív irányba tudja befolyásolni a cégeket, elnoszogatva azokat a fenntarthatóbb működés felé.

A szóban forgó Scottish Widows a legnagyobb egyesült-királyságbeli nyugdíjbiztosító. A mostani döntés közel hatmillió ügyfelet fog érinteni. A cég befektetési partnerekkel dolgozik, hogy a fenntartható befektetési kívánalmait tovább csiszolja, illetve hogy az ESG-sztenderdek be nem tartásából fakadó kockázatokat kiszűrje. A cég úgy látja, hogy a legnagyobb kockázatot azok a vállalatok jelentik, amelyeknek fő tevékenységi körét befolyásolhatja jövőbeli szabályozás vagy tiltás. Ilyen például a fosszilis tüzelőanyag kitermelés és kereskedelem.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?