Az Ant Groupnak a teljes üzleti modelljét újra kell számolnia, ha a kínai szabályozó komolyan gondolja a hitelezés átalakítását.

(Forrás: Alibaba Group)
(fotó: Alibaba Group)

Több, mint hat hónapig is állhat azt Ant Group részvénykibocsátása a Financial Times szerint. A rekordméretű üzletnek nem csak a határideje vált bizonytalanná, de az is, hogy egyáltalán mennyi pénzt tud bevonni a piacról a cég.

Az Ant Group értékelése nagyot esett, miután a kínai szabályozó az utolsó előtti pillanatban leállította a folyamatot. A tervek szerint a cég 37 milliárd dollárnyi részvény piacra dobásával a világ legnagyobb bankjai közé emelkedett volna a cég. A pekingi szabályozó által hétfőn bejelentett változások miatt az Ant Group kénytelen lesz átgondolni az üzleti modelljét.

A változások miatt a cég kénytelen lesz új tájékoztató kivonatot készíteni a tőzsdei kibocsátás előtt. Ez pedig több havi munkát jelent.

Az egésznek a kulcsa a szabályozás megváltozása

– idézi a Financial Times egy, neve elhallgatását kérő forrását.

A szabályozás pedig az Ant hitelezési termékeinek átszabását írja elő. A cég eladásainak negyven százaléka idén valamilyen hiteltermék volt, emiatt komoly befolyással van az Ant értékelésére is.

Peking azonban azt szeretné, ha 300 ezer jüannál nagyobb hiteleket nem ajánlana a cég – vagy a hitelt felvevő éves fizetésének harmadánál nagyobbat – illetve a hitelösszeg harminc százalékát az Ant saját kasszájából fedezze. Ez az arány most nagyjából, mint két százalék: az Ant közvetítőként dolgozik a hitelre vágyók és a bankok között.

A fentiekből sejthető, hogy jelentős átstrukturálásra lesz szükség az Anten belül, mire egyrészt megfelelnek az új szabályozásnak, másrészt pedig, mire kiegyensúlyozzák az üzleti modelljüket. A Financial Times forrásai szerint a hat hónap a legrövidebb határidő, de könnyen eltarthat két évig is, mire újra megpróbálkozhatnak a részvények kibocsátásával. A lapnak nyilatkoztak optimistább források is, akik szerint a kínai szabályozót meg lehet győzni. Egyelőre az a biztos, hogy nagy pofont kapott a cég.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?