A kínai vezetés szerint az emberekről úgy általában is lehet olyan értéket számolni, mint a hitelképesség. A tervezett állampolgári érték létrehozásában a kínai fintechek is részt vesznek.

A kínai vezetés szerint az emberekről úgy általában is lehet olyan értéket számolni, mint a hitelképesség. A tervezett állampolgári érték létrehozásában a kínai fintechek is részt vesznek.

(Fotó: Thomas Depenbusch / Flickr CC-BY)
(fotó: Thomas Depenbusch / Flickr CC-BY)

Többször írtunk a Fintechradaron olyan új, fintech hitelminősítőkről, amelyek a hagyományos összetevők mellett a közösségi hálós aktivitást, baráti hálózat erősségét és úgy általában az internetről kinyerhető információkat is figyelembe veszik. Ez egy többnyire jó trend, az uzsora- vagy uzsoraközeli kamattal adott hó végi gyorskölcsönöknél jobb egy tisztességes hitel.

A közösségi hálón keletkező adatoknak azonban nem csak ilyen felhasználása van. Nem csak hitelképességet lehet belőle megállapítani. Kína egy olyan állampolgári mérőszámot akar bevezetni, amelyből egy pillantással meg lehet tudni, mennyire jó állampolgár a tulajdonosa. Elég horrornak hangzik? Lehet rajta rontani.

Az egész család szív, ha apu politizál

Az Independent cikke szerint az értékbe beleszámítanak a bebukott hitelek, a kormánykritikus megjegyzések, de az is, ha az ember átmegy a piroson vagy nem viseli gondját a szüleinek. Akinek pedig nem elég magas a száma az nem kap hitelt, vacakabb iskolába járhat a gyereke, nem utazhat, ajtó mellé ültetik az étteremben, ha egyáltalán leültetik.

Egy szeptemberben kiszivárgott dokumentum arról beszél, hogy őszinteségre és harmóniára épülő szocialista társadalmat fog építeni a rendszer. A rendszerből kilógókat napi ellenőrzésben, szúrópróbaszerű vizsgálatokban részesítik. Biztos segíteni fog!

Még nem tudni hány tilosban parkolás ér egy munkahelyi túlórát

Az állampolgári érték kiszámolásához használt súlyozásokat egyelőre nem lehet tudni. A rendszer azonban már most is riasztónak tűnik. Különösen azért, mert az összes forradalminak tartott technológiát felhasználták legódarabként. Az elképzelés okostelefonok, big data elemzés, e-kereskedelem és közösségi oldalak nélkül nem jöhetne létre. Kell hozzá a fintech, az e-kormányzati megoldások, amelyek miatt az adóbevallás és egyéb pénzügyi adatok is digitális formában születnek meg.

Olyan ez, mint a Nagy Testvér, aki minden információval rendelkezik rólad és úgy árt neked, ahogy akar

– mondja Murong Hszien-Cun pekingi író a rendszerről. Az író, akit a Twitter kínai megfelelőjén milliók követnek, amikor épp nincs letiltva a felhasználója, úgy sejti, hogy ha az értékelési rendszert bevezetik, nehezebben fog utazni.

A kínai politika még mindig azt mondja, hogy van egy hatalmas utópia, amely felé az ország halad

– mondta a brit lapnak Rogier Creemers, a Leideni Egyetem állam- és jogtudományi professzora. Az állampolgári érték bevezetésével azonban a professzor szerint nagyobbat vállalt a vezetés, mint amit teljesíteni képes. Ráadásul nagy az esélye annak, hogy az intézkedés népszerűtlenné váljon.

Atyádat és anyádat tiszteld (50 pont)

Az elképzelést 2010-ben egy megyében már tesztelték, ám akkor megbukott. Ebből a tesztből azonban lehet tudni, hogy az idősek elhanyagolása vagy egy szektához tartozás az nagyjából ugyanaz a büntetési tétel, mint átmenni a piroson, részegen vezetni vagy kenőpénzt adni. Az apróbb közlekedési kihágások ennek durván a felét érték, míg a netes rágalmazás a dupláját.

Az állampolgárok olyasmiért kaphattak plusz pontokat, mint a minta állampolgári vagy mintamunkási kitüntetés. A pontok alapján négy csoportba osztották a polgárokat. Az A kategória tagjai számítottak az állami segítségre, ha üzletet indítottak, ha be akartak lépni a pártba vagy ha közszerepet terveztek vállalni. A D kategóriásnak semmi sem járt.

Ez a jövő? Nem, a jelen!

A felújított terv alapján senkit sem fognak elhurcolni, de az életük lényegesen kényelmetlenebb lesz, mint az elvárásokhoz igazodó kínaiaknak. Olyan apróságokhoz sem juthatnak hozzá, mint a kényelmes vasúti hálókocsira szóló jegy, ami egy Kína méretű országban több, mint kiszúrás.

Nem ez a Sesame, egy egészen másik
Nem ez a Sesame, egy egészen másik
(fotó: Jeff Golden / Flickr CC-BY-SA)

Már léteznek olyan, az állam áldásával kifejlesztett értékelőrendszerek, amelyek pénzügyi, jogi és egyéb online adatokat fésülnek össze. A legnépszerűbb az Alibaba kereskedőház által üzemeltetett Sesame Credit. Itt ismét van fintech kapcsolata az ügynek, az Alibaba része az Ant Financial, amely az Alipay fizetési szolgáltatást üzemelteti. Emellett a cégnek van üzenőkliense, eBay-szerű piactere és egészségügyi adatokkal dolgozó szolgáltatása is. A Sesame Creditet azonban nem ezekben, hanem Kína legnagyobb online társkeresőjében használja, amit szintén az Alibaba működtet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?