Minimum ötvenmillió dollárt csorgatott vissza egy vádlott a bank fejlődő piacokkal foglalkozó csapatának. Nemzetközi botrány lett.

(Fotó: Lesum / Flickr CC-BY)

Rég bírságoltak meg bankot, gondolhatnánk, de aztán megjött a hír, hogy épp a Credit Suisse került sorra. A pénzintézetnek az Egyesült Királyságban 147 millió fontot kell fizetnie egy nagyobb, összesen 475 millió dolláros nemzetközi megegyezés részeként.

A Credit Suisse 2012 és 2016 között 1,3 milliárd dollár értékben nyújtott hitelt Mozambiknak. A hiteleket a bank „fejlődő piacokkal” foglalkozó osztálya bírálta el. És több nemzetközi felügyelő szerv szerint a korrupció melegágyai voltak ezek az üzletek.

A bank abba is beleegyezett, hogy elenged 200 millió fontnyi hitelt, amelyet Mozambik gyűjtött össze a négy éves periódus alatt. A brit szabályozó szerint a mostani eset rámutat arra, hogy ezek a hitelek válságot robbantottak ki és gazdasági kárt okoztak a mozambikiaknak. A büntetés pedig magasabb lett volna, ha a Credit Suisse nem engedi el a 200 millió fontnyi hitelt.

A pénzintézet azért sem jöhetett ki jól a történetből, mert kellő piacismerettel rendelkeztek, hogy tudják, mekkora a korrupció az országban. Illetve azt is, hogy a hitelből létrejövő állami beruházások pénzügyi része nem áll szoros felügyelet alatt. A projekteken pedig egy olyan kivitelező dolgozott, akit a visszacsorgatott pénzek mesterének tartottak.

Csak becsült összeg van arról, hogy a bank alkalmazottai mennyi pénzt kaptak. De a legkedvezőbb tipp szerint is 50 millió dollár körül mozoghat az összeg. Az ország szerint a projektekhez kapcsolódó csúszópénzek összege eléri a 137 millió dollárt is, és ez a minimum összeg.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?