Nem rossz, a valaki tiniként adja el az első sikeres startupját, majd a huszas évei elején eljut a Szilícium-völgybe. A Brexnek mindkét alapítója ilyen.

Nem rossz, ha valaki tiniként adja el az első sikeres startupját, majd a huszas évei elején eljut a Szilícium-völgybe. A Brexnek mindkét alapítója ilyen.

Henrique Dubugras, a Brex alapítója az Under30Summiton (Fotó: Brex)

A fintechben az átlagosnál ritkábbak azok a startup sztorik, amelyekben rendkívül fiatal alapítók hoznak létre egy körberajongott céget. Valamiért a pénzügyek esetében még jól néz ki az, ha a startup vezetője, nos, dolgozott már pénzzel. Kivétel azonban van ez alól is, ilyen például a Brex.

A Techcrunch közölt profilt a héten a harmadik, 125 millió dolláros, befektetési körét záró Brexről. A céget két pimaszul fiatal – még csa 22 évesek – ember vezeti: Henrique Dubugras és pedro Franceschi. Kettejük sztorija nem csak abban áll, hogy fiatalok. 16 éves koruk óta ismerik egymást, azóta alkotnak egységfrontot aggódó szüleikkel szemben, akik nem nézték jó szemmel, hogy gyermekeik iPhone-okat függetlenítenek, hackerkednek, amelynek eredményeként egy-egy hatósági felszólítás is érkezik a családi postaládába.

A sartupoknak és alapítóknak céges hitelkártyát nyújtó, San Francisco-ban alapítot Brex-re azonban büszkék lehetnek a szülők. Vagy legalábis elégedettek. A startup befektetői között olyan cégek találhatók meg, mint a DST Global, a Greenoaks Capital, de a fiúk támogatója a Max Levchin, Paypal alapító, Carl Pascarella korábbi Visa elnök. És – bár az inkább a startup ellen szól – támogatójuk Peter Thiel is, a völgy furcsa, bosszúálló milliárdosa.

A céget 2017 telén alapították, a nyilvános indulása idén júniusban volt, a most lezárt tőkebevonási körrel azonban máris 1 milliárd dollár felettire értékelik a Brexet.

A bizalom és a siker abból is fakad, hogy a srácoknak nem a Brex az első közös startupjuk. Még Brazíliában alapították meg a Pagar.me fizetési céget, amely 30 millió dollárnyi befektetést gyűjtött össze és 1,5 milliárd dollár értékű tranzakciót kezelt, amikor eladták.

A Brex előtt még belevágtak a Y Combinator startupkeltetőn belül egy VR-es üzletbe, de gyorsan belátták, hogy valójában a fizetésekhez értenek. A Brex egy alapjaiból felépített szoftverplatform, amelyen személyes garancia vagy biztonsági betét nélkül igényelhetnek céges hitelkártyát a startupok alapítói. A cég nagyobb hitelkeretet kínál mint mások, és átláthatóbbá teszi a pénzügyeket, mint egy bank.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?