Mi változik, ha az uzsorakölcsönt startuposítjuk? Rakunk bele kockázati tőkét, íratunk hozzá egy csinos appot, elemzünk big datát és tán még egy csevegőrobotra is marad pénz. A válasz: semmi.

Pár éve még ünnepelték Kenyában a hitelstartupokat (Fotó:
Hand in Hand International CC-BY)

Az adósok megszégyenítésével, illetve az ismerőseik és családtagjaik telefonos zaklatásával próbálja behajtani a kintlevőségeit a Branch International nevű, Szilícium-völgyi pénzzel feltőkésített fintech. A Kenyában tevékenykedő cégről a Financial Times írt helyi források megszólaltatásával.

A Branch által használt megszégyenítéses módszerről komoly vita van Kenyában. Korábban a szegénységből való kiemelkedés lehetőségeként ünnepelték az országban működő személyi kölcsönöket kínáló fintecheket. Kenyában száznál is több digitális mikrohitel cég működik. Ugyanakkor ezek a cégek gyakran vettek igénybe az eszközök között nem válogató behajtókat. Az ország pénzügyi hatósága szerint legalább egy hitelfelvevő lett öngyilkos a zaklatás miatt. A felháborodás hatására a hatóság megtagadta a digitális hitelstartupoktól a helyi BAR-listához való hozzáférést.

A zaklatásos pénzbegyűjtésben nem csak a Branch érintett. A munka igazán aggályos részét a kenyai behajtócégek végzik. Ilyen például a Skywave. A Branch egyenesen tagadta a lap megkeresésére, hogy agresszív behajtást gyakorolna. Azt azonban elismerte, hogy adósságbehajtó ügynökségek szolgáltatásait veszi igénybe, nem maga végzi a késedelmes befizetések kezelését. És hogy hogyan találják meg az ügyfelek ismerőseit? Az app hozzáférést kér a felhasználó SMS-eihez, Facebook barátlistájához és minden más elképzelhető adathoz is.

A száznál is több kenyai hitelstartup közül több működik szilícium-völgyi vagy európai kockázati tőkéből. A Branch-ben jelen van az Andreessen Horowitz és a Visa is befektetőként. Az Okash nevű versenytársa a skandináv Opera cégtől kapott befektetést. A Tala szintén amerikai tőkéből működik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?