Várhatóan rekordméretű per, vizsgálat igazgatók részvényügyletei után, és egy vicc, ami nem esett le mindenkinek, pedig vicces.

Várhatóan rekordméretű per, vizsgálat igazgatók részvényügyletei után, és egy vicc, ami nem esett le mindenkinek, pedig vicces.

Kép: InvestmentZen | www.investmentzen.com
Kép: InvestmentZen | www.investmentzen.com

Nem fogunk gyorsan megszabadulni az Equifax-ügytől. Az általa kirobbantott vita valószínűleg nem lesz mindig kényelmes a hitelminősítőknek. A 143 millió amerikai – az egyszerűség kedvéért a fél USA – adatainak kiszivárgása óta a következők történtek.

A közösségi médiában kialakult egy vita arról, hogy helyes-e az adatlopásban érintetteket az Equifax ügyfeleinek nevezni. A kérdés azért vetődhet fel, mert a hitelt felvenni kívánók nem a hitelminősítőhöz fordultak, hanem a bankjukhoz. A gordiuszi csomót Matt Blaza kriptográfia professzor vágta át a lenti twitteres megjegyzésével.

Blaze persze nem úszta meg sértetlenül az ügyet. Volt, aki elmagyarázta neki, hogy a gazdaságban való részvétel nem önkéntes választás kérdése.

Khm, voltak azok a részvényeladások

Vitatnivaló így is maradt még. Kiderült, hogy az Equifax három vezetőjének arra is jutott ideje, hogy megszabaduljon a részvényeinek egy részétől. A cég által kiadott nyilatkozat szerint a három vezető nem tudott a biztonsági incidensről. Amennyiben ez igaz, az Equifaxnál későn értesítik a cég pénzügyi vezetőjét, az egyesült államokbeli informatikai vezetőt és a HR vezetőjét.

Az adatlopás híre a vállalaton kívül is elkezdhetett terjedni. Erre utal a CNBC-re gyakorta író bróker Jon Najarian felfedezése, hogy augusztus 21-e után a hagyományosan kis forgalmú papírral őrült módjára kezdtek opciókat kötni.

A nép dühös

A 143 millió rekordot érintő adatlopás bejelentése után rögtön elkezdett összeállni egy nagyobb fajta csoportos per a hitelminősítő ellen. A panaszosok szerint a cég nem tett meg mindent azért, hogy megvédje a nála tárolt adatokat.

Az sem nyugtatott meg senkit, hogy az Equifax gyorsan indított egy olyan weboldalt, ahol ellenőrizni lehet társadalombiztosítási szám alapján, hogy az ember érintett-e az adatlopásban. Gyorsan kiderült, hogy néhány sornyi tesztadatra is azt mondja, hogy az adatokat ellopták.

Emellett az adatellenőrző oldal felhasználási feltételei kizárják, hogy az azt használók csoportos perben vegyenek részt. Ez ugyan a mostani adatvesztésre nem igaz a Snopes álhírvadász oldal szerint, de az interneten úgy terjedt el, hogy az Equifax ezzel akarja foglyul ejteni a nem elég szemfüles sértetteket.

Ez a big data vége?

Valójában korai még arról beszélni, hogy pontosan mik lesznek az Equifax-ügy következményei. A tőzsde nem tűnik nyugtalannak, a bejelentés után nagyjából tizenöt százalékot esett az árfolyam, de azóta stabilan tartja magát.

A nagyobb képpel foglalkozók már felvetették azt is, hogy az adatvesztések egyre nagyobbak lesznek. Az big data elemzések miatt épülő nagy adatbázisok miatt pedig ez a trend kitartóan folytatódik a jövőben is. Az amerikai Federal Trade Commission már 2014-ben nagyobb átláthatóságot és a felelősségi viszonyok tisztázását kérte egy jelentésben az adatbrókerektől. A problémát valóban megoldó szabályozás viszont még várat magára. Temetni korai a big data ipart, de csodálkozni sem ér majd a következő nagy adatlopás alkalmával.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?