Új problémába szaladt bele a Coinbase: a SEC perrel fenyegeti a kriptotőzsdét, ha elindítja Lend nevű kriptókölcsönzési szolgáltatását.

(Fotó: Marco Verch CC-BY)

A Coinbase egy Medium bejegyzésben, amelyet a cég jogi tanácsadója jegyez, adta hírül, hogy a SEC perrel fenyegetőzik. A tőzsde vezetője pedig Twitteren fakadt ki amiatt, hogy a SEC nem közölte, hogy mi pontosan a problémája.

Brian Armstrong vezérigazgató szerint udvariasságból jelezték csak a tőzsdefelügyelet felé a Lend funkció indításának terveit. Nem számítottak arra, hogy a hatóság bármilyen kifogással fog élni, mert hasonló funkciókat más platformok is kínálnak. A felügyelet szerint a hitelezés csak úgy valósulhat meg, hogy értékpapírokat bocsát ki a folyamat során a Coinbase, az pedig a SEC szabályozása alá esik.

A Coinbase úgy vélte, hogy megúszhatja azt, hogy bármi köze legyen értékpapírokhoz. Ez viszont nincs összhangban a világban egyre inkább terjedő, a kriptós világot valamely állami szabályozás alá betagozni vágyó gondolkodással. A SEC pedig az informális tárgyalások helyett egyszerűen vizsgálatot indított a Coinbase ellen.

Mivel Brian Armstrong válaszul a nyilvános értetlenkedést választotta, a SEC a Twitteren válaszolt neki egy harminc másodperces értékpapír magyarázó videó átküldésével.

A cég több módon elveszítheti a vitát. Enyhébb következményekkel jár, ha egyszerűen csak értékpapírnak minősülnek a Lendben közlekedő pénzügyi jószágok. Ha azonban azt is rábizonyítják, hogy banki tevékenységet folytat és bankszámlát kínál, akkor még több szabályozásnak kell megfelelniük.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?