Már nem csak a rászorulók és a szakértők keresnek jó használt kocsikat. Mindenféle hitelbesorolású ügyfél megtalálható az igénylők között.

Nem lehet tudni, mi lapul a motorháztető alatt: csoda vagy kínos meglepetés (Fotó:
JOHN LLOYD // CC-BY)

Az árak változása és a nosztalgia együtt könnyen átveri az embert. Így tudunk egyszerre arról beszélni, hogy harminc éve, amikor elindult a magyar Suzuki-gyár, milyen olcsó volt egy Swift. És így csodálkozunk rá arra, hogy ha a forint értékváltozásával is kalkulálunk, akkor egy 92-es Switf 6,6 millió mai forintba kerül, miközben az aktuális típus 5,4 milliós listaáron kezdődik. Tovább tudjuk még a képletet bonyolítani azzal, hogy a lakások, törlesztőrészletek, a rezsi vagy épp a jövőbe vetett hit is más szinten állt a kilencvenesek elején. Egy ilyen egyenletből pedig nagyon egyéni értékek jönnek ki a végén arra, hogy mikor élt jobban az ember vagy mikor volt olcsóbb az autó.

Egészen biztos viszont az, hogy most a vásárlók többsége inkább használt autót vesz, mert ez tűnik logikusnak vagy még inkább ezt teszik lehetővé az anyagi lehetőségei. A Jalopnik autós oldal szerint, amely jórészt az amerikai piaccal foglalkozik, pedig hasonlóak a trendek az USA-ban is.

Az autó vásárlására felvett hitelek többsége mostanra használt autó vásárlására megy. Az új járművek árai annyira megugrottak, hogy a vásárlók jelentős része inkább a használtpiacon keres magának kocsit. Az Experian hitelminősítő cég szerint 2022-ben eddig a folyósított hitelek 62 százalékát, azaz közel kétharmadát, használt járműre költötték. Ez egyértelmű emelkedés a tavalyi hatvan és a tavaly előtti 58 százalékhoz képest.

A piacra egyébként is jellemzőbb a használt jármű vásárlás. A megelőző években 59 használt kocsira jutott 41 új autó. Az Experian legújabb jelentése szerint ez mostanra úgy változott, hogy 62 használt autóra jut 38 új. De mivel a használtpiacon is nőttek az árak, ezért az autóhitelek összege valamint a törlesztési idő is növekedésnek indult. Akár 68 hónapra is vesznek fel most kölcsönt az amerikaiak, hogy lecseréljék az autójukat egy újabbra. További jelentős változás, hogy nem csak a szegényebb vagy rosszabb hitelbesorolású, esetleg a használtpiacot jó vételekért böngésző szakértők vesznek most használt járgányt. Az Experian szerint a határozottan jó hitelbesorolású ügyfelek is megjelennek már a statisztikában.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?