Mindig érdemes megnézni, milyen az, amikor piaci szereplők pofozkodnak. Most a brit Money.co.uk összehasonlító oldal kezdte ki a Klarna áruhitel termékét.

(Fotó: Klarna)

Felzaklatta a Money.co.uk szakértőit a Klarna. Egy kijelentés vezetett a mostani hirighez, ami szerint a Klarna hitelterméke, ami a BPNL (vedd meg most, fizess később) rövid futamidejű áruhitel, kategóriába tartozik jobb kondíciókat kínál, mint a hagyományos hitelkártya – írja a Finextra.

Sebastian Siemiatkowski, a fintech vezérigazgatója azt mondta, hogy a „hitelkártyák a pénzügyi egyenlőtlenség motorjai. Akik törleszteni tudják havonta a hiteleiket azok előnyökhöz jutnak a hűségrendszeren keresztül, akik erre nem képesek, azok egyszerűen eladósodnak.” Siemiatkowski szerint a hitelkártya egyszerűen fenntarthatatlan az ügyfelek számára, és fenntarthatatlan hiteleket teremt.

James Andrews, a Money.co.uk szerkesztpje szerint az állítás egy része igaz: a hitel rosszabb élethelyzetbe tudja sodorni az azt igénybe vevőket, és beleragadhatnak egy egyre nagyobb összegek törlesztését igénylő spirálba. Ugyanakkor nem érzi úgy, hogy a Klarna bármit segítene a hitelcsapdában ragadt ügyfeleknek.

„Akik nem tudnak törleszteni, azt a hitelező [a Klarna] sem látja szívesen, akik pedig képesek erre, azok kevés előnyhöz jutnak és sok lehetőségtől esnek el” – mondta Andrews a rövid lejáratú áruhitelről. A szerkesztő szerint bizonyításra szorul az is, hogy a Klarna hitelkártya adósságtól menti meg a felhasználókat. Már csak azért is, mert a hitelkártyákkal igénybe vett hitel 56 napig nem kamatozik, míg a Klarna hatvan nap után kezd kamatot felszámolni. Ebből nem jön ki az a 144 fontos összeg, amit a BNPL hitelező reklámként használ.

Problémás még Andrews szerint, hogy egy ügyfél, aki el van adósodva a Klarna felé, egy hagyományos hitelképességi vizsgálaton nem tűnik fel. De ugyanígy az sem látszik a vizsgálaton, ha valaki Klarna felhasználó, és fizeti a tartozásait, mint a katonatiszt. Azaz a fintech nem integrálódik a pénzügyi rendszerbe.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?