Nem a legnagyobb pénzintézet, de úgy érzi ettől még lesz súlya az iránymutató lépésének.

Belopakodik a Ford a fizetési piacra is (Fotó:
Osajus Photography CC-BY)

Az államok és az autógyártók sorra jelentenek be határidőket, hogy mikortól nem lehet új robbanómotoros járműveket forgalomba hozni, vagy mikortól gyártanak csak zöld járműveket. A pénzügyi világ egyelőre nem állt be a sorba. Kivéve a Bank Australiát, amely bejelentette, hogy 2025-től nem ad hitelt robbanómotoros autók vásárlására. Különösen érdekes, hogy kiszorulnak a hitellel megvásárolható autók listájáról a hibridek is.

Érdemes rögtön hozzátenni, hogy a Bank Australia nem az ország legnagyobb bankja. És valószínűleg nem ez a lépés fogja felpörgetni az elektromos autóvásárlásokat, amelyek egyelőre elmaradnak a globális átlagtól.

A bank célja azonban az, hogy javítson az átlagon, illetve arra sarkallja az ügyfeleit, hogy ne öljenek pénzt új, dízel vagy benzines autó vásárlásába. Sasha Courville, a cég hatásgyakorlási igazgatóhelyettese egyenesen arról beszélt, hogy „nem akarják az ügyfeleiket bezárni egy magas széndioxid-kibocsátással és emelkedő szervízszámlákkal járó világba”.

Egy csavar van a hitelezésben. Azt a bank is belátja, hogy kedvező árú új elektromos autóval nincs tele a piac. Ezért használt autó vásárlására akkor is ad hitelt, ha az ügyfél benzines, dízeles vagy hibrid járművet akar venni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?