Minden országban vannak olyan banki-pénzügyi megoldások, amik kényelmetlenné teszik a bevándorlást. Amerikában a hitelbesorolás nehezíti a bevándorlók életét, még egy albérlethez is kell.

Minden országban vannak olyan banki-pénzügyi megoldások, amik kényelmetlenné teszik a bevándorlást. Jó esetben egy helyi ismerős segíthet navigálni a rendszerben. Amerika és a hitelbesorolás esetében nem ilyen egyszerű a dolog, pedig még egy albérlethez is szükséges.

Bevándorlók várnak vizsgálatra az Ellis-szigeten. Ma ilyen élmény felszállni egy fapados járatra
Bevándorlók várnak vizsgálatra az Ellis-szigeten. Ma ilyen élmény felszállni egy fapados járatra
(fotó: Wikimedia Commons)

Az amerikai mindennapokban nagyon fontos a hitelbesorolás. Szükség lehet rá egy albérlet megszerzéséhez, hitelkártya igényléshez, befolyásolja egy frissen felvett hitel kamatait. Egy vacak hitelminősítés akár a munkához jutás esélyeit is ronthatja. A rendszernek van még egy hátulütője: a hitelbesoroló intézetek jellemzően nem cserélnek adatot országok között. Az American Express a ritka kivételek egyike, amely „költöztethető” bankkártyákat kínál, így a hitelképesség megállapításának egyik elemét magával viheti, aki az Egyesült Államokba költözik.

A Y Combinator amerikai kockázatitőke-befektető cég egyik új startupja, a Nova Credit azt ígéri, hogy változtatni tud a rendszeren. Ha bejön a tervük, az USA-ba költözők vihetik magukkal az addigi életük során felépített bizalmat.

Ha idejössz, mindent elölről kell kezdened. Az elmúlt nyolc-kilenc hónapban ennek a problémának a rendszerszintű megoldásán dolgoztunk

– mondta Loek Janssen, a Nova Credit egyik alapítója a TechCrunchnak.

A Nova számlatörténetből, közműszámlákból és külföldi hitelminősítőktől szerez információkat, ebből rakja össze a Nova Credit Passport nevű értékelést. Azzal pedig, hogy a bevándorlók rendelkeznek hitelbesorolással, 600 milliárd dolláros piac nyílik meg.

A cég alapítói számára a hitelbesorolás fontossága személyes tapasztalat. Az orosz-amerika Misha Esipov gyerekként látta, hogy az Oroszországból Amerikába költöző szülei min mennek keresztül. Loek Janssen és Nicky Goulimis pedig az egyetem befejezése után költöztek Amerikába és tapasztalták meg, hogy nincs hitelbesorolásuk.

A szegények is lehetnek jó adósok

A pénzügyi szolgáltatásokhoz és a hitelhez való hozzájutás a World Bank és az ENSZ szerint is a szegénység felszámolásának fontos eszköze. A mikrofinanszírozás is fontos, de nem old meg minden problémát.

A mikrofinanszírozással foglalkozó cégek bebizonyították, hogy a szegények is lehetnek jó adósok. Ez fontos lépés

– mondta a KelloggInsight oldalnak Paul Christensen, a Chicagoi Egyetem pénzügy professzora. A mikrofinanszírozási cégek viszont nem dolgoztak ki máshol is használható hitelbesorolási megoldásokat.

Minden problémát a Nova sem old meg. Az első időszakban Mexikóval és Indiával foglalkozik csak a cég, ahonnan évi 21 millió bevándorló érkezik az Egyesült Államokba. Tervezik azonban, hogy az EU-val, Angliáva, Brazíliával, Kínával és Oroszországgal bővítik a listát.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 2 hozzászólás

  1. Viktor Csongradi 2016.08.22

    Szerintem a Nova Credit kamuzik az europaikanak.
    Az USA-ban harom creditbesorolo (creditrating) vallalat van. Ennyi, 3.
    Ezek: TransUnion, Equifax es Experian.
    Ezek meg egymassal SEM kommunikalnak, nemhogy valami Nova Credit vagy mifenevel. Akinek kell egy hitelmegbizhatosagi minosites a klienserol (allast ad, hitelt nyujt, berletbe ad, stb, stb) az egy osszegert megkapja a minositest az egyiktol a harombol. A pontozasi szisztema nagyon osszetett, es a parameterek titkosak. Egy jo creditminositeshez EVEK kellenek, es mindharomnak sajat modszerei vannak, ezert harom kulonbozo pontozas jon ki a harom cegtol ha sajatodat leellenorzod (egy evben egyszer ingyenes).
    A pontozasok altalaban eleg kozel esnek egymashoz ahhoz, hogy a besorolasod ne befolyasolja – ha nincs valami gixer – ami elofordul.
    A legmagasabb pontok szama 820 – a „perfekt”.

  2. rezgy 2016.08.22

    Hát, ha a Nova megegyzett pl. a TransUnionnal, akkor rajta keresztül elismertethet ilyesmit.

Vélemény, hozzászólás?