Az elmúlt év olyan volt a Lending Club számára, mint a lázadó szövetségnek A Birodalom visszavág. Most viszont nagyon kedvező pénzügyi jelentéssel rukkoltak elő.

Az elmúlt év olyan volt a Lending Club számára, mint a lázadó szövetségnek A Birodalom visszavág. Most viszont nagyon kedvező pénzügyi jelentéssel rukkoltak elő.

Lending Club

Amikor elindítottuk kicsivel több, mint egy éve a Fintechradart, úgy gondoltuk, hogy a P2P hitelezés lesz az egyik téma, amiről nagyon sok szó esik majd. A hitelezés egy olyan terület volt, amibe több oldalról próbáltak belekapni a fintechek. Voltak olyan startupok, akiket már-már sikeresnek lehetett tartani.

Lehetne hosszan mesélni, mint a favicceket, de inkább rövidre zárom: hatalmasat tévedtünk. A Lending Club egymást követő csalási ügyei jegelték az egész szektort. Akadtak persze sikeresen növekedő cégek, a SoFi-t vagy a Kabbage-t senki sem temette, de csak rosszul vette ki magát, hogy a piacvezető startup hangos robajjal omlott be.

Szerencsére unatkozni azért nem unatkoztunk. A többi fintech terület szépen fejlődik, ráadásul a vérnyomásunk magasan tartása végett rendeztünk februárban egy teltházas konferenciát, aminek októberben jön a folytatása. De a hitelezés nem akart lábra kapni. Ha akart volna is, a Wells Fargo botránya ismét víz alá nyomta.

Ha nem vigyázunk, valaki ebből még filmet forgat

Most viszont, mintha változóban lenne a széljárás. A Lending Club pozitív negyedévet zárt. Ilyet egyrészt emberemlékezet óta nem láttunk a megtépázott hitelstartuptól, de minden jel arra mutat – például a negyedéves pénzügyi jelentésük – hogy 140 milliós nettó bevétellel zártak. Ez egyébként a cég történetének második legjobb negyedévét is jelenti.

No Title

No Description

Scott Sanborn vezető szerint ez az előző negyedévhez képest 12 százalékos javulást jelent, az egy évvel korábbi eredményeknél pedig 35 százalékkal jobbak a számok. Az eredményhez az ügyféligeények jobb megértése vezetett, amit fejlett adatelemzéssel nyertek ki a cég adatagyonából.

A BankInnovation szerint az alacsony munkanélküliség, az alacsony kamatok és a cég adatvagyona együtt jó megtérülést eredményezhet. Emellett a növekvő hitelkártya adósságok is a cég javára válnak, mondta Sanborn, a cég vezetője.

Az USA-ban jelenleg 1 billió dollárnyi kint lévő hitelkártyaadósság van. A Lending Club ügyfeleinek hatvan-hetven százaléka használja a cég szolgáltatásait hitelkártya adósság törlesztésére, és átlagosan 24 százalékos megtakarítást ér el, amivel a pénzügyi siker útjára tudja magát ismét juttatni

– mondta Sanborn a szolgáltatásaikról.

A Lending Club negyedéves jelentése 2,1 milliárd dollányi új hitel keletkeztetéséről számolt még be. Ez különösen annak fényében számít jó eredménynek, hogy az OnDeck 19 százalékos csökkenésről számolt be. Az eredmények meglátszanak a Lending Club részvényárfolyamán is, közel hat dollárra emelkezdett a papírok ára.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?