Amerikában az áthidaló hitelnél is nagyobb csapda az autóra felvett jelzálog. Egy fintech hitelcég ezen próbál változtatni.

Amerikában az áthidaló hitelnél is nagyobb csapda az autóra felvett jelzálog. Egy fintech hitelcég ezen próbál változtatni.

Nem új ötlet a kocsi zaciba csapása - plakát 1930 körülről
Nem új ötlet a kocsi zaciba csapása – plakát 1930 körülről
(fotó: Boston Public Library / Flickr CC-BY)

„Szabadítsd fel a kocsidban lévő pénzt” – hirdeti a Finova Financial amerikai fintech hitelcég honlapja. A szlogen sajnos nem arra hívja fel a figyelmet, hogy a csomagtartóban van egy nagyobb zsák bankjegy, hanem a kocsira felvehető jelzáloghitelt reklámozza. A Finova azzal vált különlegessé, hogy az első befektetési körben 52,5 millió dollárnyi tőkét sikerült bevonnia. A pénzből a cég digitális kölcsönző plaformját fejlesztik tovább, illetve a piacinál hetven százalékkal olcsóbb kölcsönöket kínálnak.

Szociálisan érzékeny hitelcég?

Gregory Keough, a cég vezetője szerint a cég társadalmi érzékenységet is mutat azzal, hogy a hitelt igénylő, a hagyományos piaci szereplők által ki nem szolgált ügyfelekkel is foglalkozik. Míg máshol a magas kamatok és a kényelmetlen hiteligénylési folyamat elriasztja az autójelzálogtól az embereket, a tíz perc alatt megigényelhető Finova hitel elérhető szélesebb rétegek számára is.

A Finova nem csak abban tér el a hitelcégektől, hogy nem kell bemenni egy irodába papírokat kitölteni. A hitelképesség vizsgálatára például a saját algoritmusukat használják. Emellett egy furcsán gamifikált megoldást is bevezettek a törlesztésekre: a pontosan befizetett részletek után az ügyfelek Finova-pontokat kapnak, amiket felhasználva arrébb csúsztathatnak későbbi fizetési határidőket.

Ha ez nem uzsora, semmi nem az

A fenti aggályosan játékos megoldás mellett azonban van olyan vonása is a Finovának, ami valóban segíthet az ügyfeleinek. Míg Amerikában az autóra felvett jelzálog jellemzően magas kamatokat és rövidtávú visszafizetést jelent. A Pew Charitable Trusts felmérése (PDF) szerint akár egyhónapos futamidőra is lehet pénzt felvenni. Az ilyen hiteleket jellemzően egy összegben kell törleszteni.

Nyolcezer, autókra specializálódott jelzálogcég működik az Egyesült Államokban
Nyolcezer, autókra specializálódott jelzálogcég működik az Egyesült Államokban
(fotó: Ken Teegardin / Flickr CC-BY)

A Finova legalább egy évet ad a kölcsön visszafizetésére, és lehetővé teszi a részletfizetést. A Pew felmérés szerint egy hagyományos autóhitelnél a felvett ezer dollárra ezerkétszáz dollárnyi kamat és egyéb díj rakódik. A dokumentum arra is kitér, hogy a hagyományos autóhitelt választók 6-11 százaléka veszíti el a kocsiját a hitel miatt.

A Pew szerint a szabályozónak bele kellene avatkozni az autóra felvett jelzálog üzletágba. Néhány állam már betiltotta az uzsorakamathoz hasonlító konstrukciókat, de még nem az összes.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?