A Kakao birodalom mindegyik eleme ügyesen kapcsolódik egymáshoz. A csevegőprogramjuk egyeduralkodó az országban. Érdekes történet elején állunk.

(Fotó: KakaoBank / Facebook)

Nyolcvan százalékot emelkedett a szöuli tőzsdére bevezetett KakaoBank részvényeinek árfolyama a kereskedés első napján. Ezzel a pályafutását online hitelstartupként kezdő, majd onnan továbbfejlődő cég Dél-Korea legnagyobb lakossági bankjává vált.

A cég 2,3 milliárd dolláros értékkel lépett tőzsdére, de az értéke gyorsan növekedni kezdett. Hamarosan megelőzte a KB Financial Groupot és a Shinhan Financial Groupot, amelyek hagyományosan nagy szereplői a dél-koreai pénzügyi szektornak. A KakaoBank papírjaiért az intézményi befektetők versenyeztek. Az IPO-ról hírt adó Financial Times szerint 1700-szoros volt a túlkereslet.

Természetesen megjelentek a józanságra intő hangok is. A lap Kim Int, a BNK Securities elemzőjét idézi, aki szerint a KakakoBank pénzügyi eszközei eltörpülnek az egy-egy hagyományos pénzügyi szereplő által kezelt vagyonhoz képest. A cégnek pedig nem lesz egyszerű dolga, ha növelni akarja a bevételeit: az elemző szerint működő és robusztus kockázatkezelő megoldásokat kell építenie a banknak.

A KakaoBank több társvállalattal rendelkezik, így új ügyfelekhez juthat ezeken a csatornákon is. A Kakao Games játékkiadó és a KakaoTalk csevegőszoftver is a cégcsoportba tartozik. Azt pedig már a kínai platformcégek bemutatták, hogy mennyire egyszerűen lehet egy csevegőszoftverből pénzküldési megoldást építeni, ha megvan a szükséges tudás a vállalaton belül. A 2016-ban alapított KakaoBank felépítésénél pedig Brian Kim, a Kakao-csoport alapítója és Dél-Korea jelenlegi leggazdagabb embere már bemutatta, hogy ezt a tudás a rendelkezésére áll.

A szöuli tőzsde még egy nagy dobást tartogat. A héten lép tőzsdére a Tencent-közeli Krafton videojáték-gyártó. Ha ez a név nem ismerős, akkor segítünk, a Krafton fő terméke a PlayerUnknown’s Battlegrounds nevű lövöldözős játékot. A cél egy 5 milliárd dolláros IPO, amivel a Krafton teljes tőzsdei kapitalizációja 27,2 milliárd dolláros lenne.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?