Nem segít a helyzeten, hogy az online hitelcégek egy része semmilyen szabályozásnak nem felel meg. Az sem, hogy a szabályozás késve reagált a jelenségre.

Nem segít a helyzeten, hogy az online hitelcégek egy része semmilyen szabályozásnak nem felel meg. Az sem, hogy a szabályozás késve reagált a jelenségre.

Fotó: Adrian Korte // CC-BY // cmd-a.de

A P2P-hitelezés második nagy hulláma is megtorpanni látszik. Az elsőt a Lending Club botránya állította meg, a másodikat a kínai szabályozó eladósodást megelőzi vágyó viselkedése fogja állóra fékezni.

Százötven hitelplatform küzd ilyen-olyan problémákkal az évi 190 milliárdnyi hitellt kihelyező kínai piacon – írja a Financial Times. A befektetők próbálják kivonni a pénzüket a startupokból, a cégek pedig bedőlnek. A problémák között megtalálható a cég csődbe menetele, a fizetésképtelenné válás és a cégvezetők eltűnése is. A nagyságrendet érzékelteti, hogy Kínábban nyár közepéig 1836 darab különböző fintech hitel startup működött egymás mellett. Az Online Lending House szerint ezek a startupok 4,1 millió hitelezőt kötöttek össze 4,3 millió kölcsönre vágyóval.

Az előbbi csoport most szalad a pénze után. Hangcsou városában, amely az Alibaba főhadiszállását is adja, egy stadionban rendezett be panaszközpontot a kínai szabályozó, hogy a károsultak megtehessék feljelentéseiket.

Az elemzők szerint a mostani összeomlás és a hitelezői bizalom megrendülése egyszerre tudható be a csalóknak, szabályozási hibáknak és a hitelezés visszavágására irányuló kormányzati szándéknak. A P2P-hitelezési ipar rendberakását már 2016. nyarán elkezdte Kína, de nagyon lassan haladtak a történések. Például azt sem érték el egyelőre, hogy minden online hitelintézet regisztrálja magát, és hogy ezek közül kiszűrhesse a szabályozó azokat, amelyek nem felelnek meg a törvényeknek.

A Kínai Népbank megbízott igazgatója, Pan Gongsheng szerint még egy-két évbe telhet míg a szabályozó úrrá lesz a piacon. Ez akár még el is nyúlhat, mert vannak arra mutató jelek, hogy a kínai kommunista párt amúgy szimpatizál a kisvállalkozókat és vásárlókat kiszolgáló P2P-hitelpiaccal.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?