A múlt heti figyelmeztetés után újra sajtóközleményt adott ki a Magyar Nemzeti Bank a hitelmoratórium veszélyeiről. A szöveg nem mentes a sértettségtől.

(Fotó: Egrian / Wikimedia Commons / közkincs)
(fotó: (Fotó: Egrian / Wikimedia Commons / közkincs))

Az új közleményben az MNB arról ír, hogy a koronavírus alatt a fogyasztók számára legalkalmasabb megoldást javasolta mindig. Ez arra a kritikára lehet válasz, amely szerint korábban a jegybank is támogatta a hitelmoratóriumot és nem hangsúlyozta, hogy a törlesztés leállításával a visszafizetendő összeg és a futamidő nő.

„Igaztalanok azon sajtótámadások, amelyek most, utólag, „racionális” fejjel hibáztatják az MNB-nek és a kormányzatnak a fizetési stop igénybevételének fontosságát hangsúlyozó kommunikációját egy, az elmúlt évszázadban nem tapasztalt, bizonytalan helyzetben” – írja az MNB. A közlemény linkel is korábbi közleményeket és véleményeket.

Legalább ennyire lényeges, hogy mostanra az MNB sem javasolja a hitelmoratóriumban való bent maradást. Ugyan jövő nyárig még ki lehet csúsztatni a törlesztés felfüggesztését, de ez egyáltalán nem ajánlott. Kamatos kamat ugyan nem számítanak fel a bankok, de a teljes futamidő és ezáltal a törlesztendő összeg nő, ameddig az ügyfelek nem kezdik újra fizetni a részleteiket.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?