A szakértők szerint a konkrétumok és a szabályozási célok fájóan hiányoznak az MI-s profilozásról szóló ajánlásból.

(Forrás: Wikimedia Commons / CC)
(fotó: Wikimedia Commons)

Az ember életében néha vannak olyan pillanatok, amikor büszke arra, hogy hová tartozik. A rajongóknak egyszerű, ha nyer a sportcsapatuk – legyen az akár az Európa másik sarkára való Liverpool – akkor eldalolják a You Never Walk Alone-t, olyanokat mond a pultnál, hogy „győztünk” és söröket rendel ki. Ennek az EU-s verziója történik éppen, még ha akkora győzelem nem is történt, hogy az indokolja a kedvenc Örömóda verziónk belinkelését. Egy erős félidő azért van már mögöttünk.

Az EU szakértői panelje arra jutott, hogy a mesterséges intelligenciát használó tömeges megfigyelésnek, profilozásnak véget kell vetni. Ez a javaslat pedig érvényes a banki hitelképességi profilalkotásra is. Az EU azonban azt mondja, hogy megbízató és „emberközpontú” megoldásra van szükség.

Annál, hogy minek hogyan kellene lennie tovább megy az EU-s jelentés. Javasolja, hogy legyen európai MI-s kutatási irányelvek, iskolai tananyagok, az MI-s eszközök hatását felmérő módszerek. A jelentés azpnban csak egy javaslatokat tartalmazó dokumentum, nem lehet közvetlenül szabályozássá alakítani.

A jelentés részben válasz azokra a mesterséges intelligencián alapuló eszközökre, amelyeket a kínai állam használ az ellenzékiek, az ujgur kisebbség és bármelyik állampolgár ellen bevetett eszközt inspirálta. A rendszerről sok gyakorlati információ nincs azon túl, hogy megkönnyíti az emberek és kisebbségek feletti kontroll gyakorlását. Visszafogottabb vélemények szerint a rendszer célja a nagy bürokráciákban jellemző korrupció felszámolása. Ez azonban nem magyarázza a ujgurok elzárását.

A dokumentum szerint a munkavállalóknak, állampolgároknak széleskörű védelmet kell élvezniük. Hídvégi Fanny, az Access Now elemzője szerint a dokumentum túl általános, sem a határok megállapításában, sem pedig a szabályozási mechanizmusok kialakítását nem segíti. Thomas Metzinger filozófus szerint pedig az a dokumentum nagy hiányossága, hogy nem definiálja, melyek azok a területek, ahol nem lenne szabad MI-alapú megoldásokat használni, hanem csak aggályokat emleget. Azaz az ének


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?